Съдът разреши добива на волфрам край Велинград

Диана Варникова - вторник, 13-06-2017 - 15:38

Върховният административен съд е оставил без разглеждане искането на община Велинград да бъде стопирано инвестиционното намерение за находището за волфрам “Грънчарица-център“. Това потвърдиха от курортната община. С решение на 7-членен състав на ВАС е оставена без уважение молбата на кмета на Велинград д-р Костадин Коев да бъде отменено решението от 13 януари т.г., с което върховните магистрати дадоха “зелена светлина“ на пловдивското дружество “Ресурс1“ да добива волфрам в землището на село Кръстава над Велинград.

Въпросът дали да има добив на метала в близост до СПА-столицата на Балканите и на България занимава вече трета година местната община, хотелиерския бизнес и неправителствени организации, които скочиха срещу дадената концесия. В курортния град бе събрана подписка от близо 12 000 подписа срещу разработването на находището, което ще навреди не само на природата, но и ще изгони туристите от района. От туристическия бранш са категорични, че има опасност от добива на волфрам да се замърси питейната и минералната вода в курорта. Геодезисти са обходили маршрут в зоната на водохващането на Събирателна деривация „Бистрица“ и са категорични, че в обхвата на находище “Грънчарица-център“ има повърхностни води. При дъждове и снеготопене това ще доведе до екокатастрофи, т.е. концентрацията на токсични вещества от отмиването на рудата ще расте, а съществува и опасност от еднократно „залпово“ изливане на замърсена вода в река Грънчарица, което пък бъдещата пречиствателна станция няма да може да преработи.

Въпросът с дадената концесия стигна до Темида и се стигна до парадокса, че няколко съдебни инстанции отхвърлиха решението на директора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и  водите да спре доклада за ОВОС-оценка за въздействие върху околната среда, докато не се изясни как ще повлияе мината върху хората във велинградско. Пазарджишките административни съдии прецениха, че директорът на екоинспекцията не е заинтересована страна по казуса и решението бе потвърдено първо от 3-членен, после 5-членен и накрая от 7-членен състав на ВАС. В града, известен със своите близо 100 лековити минерални извори и чист родопски въздух, са готови на протестни действия, ако бъде допусната въпросната мина за волфрам, а намеренията им бяха заявени и при посещението на държавния глава Румен Радев във Велинград неотдавна.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.