Литографията на Георги Данчов-Зографина

НИМ показва два нови експоната, свързани с Васил Левски

Агенция Монитор - сряда, 15-03-2017 - 17:14

Националният исторически музей обогати експозицията си с две произведения на изкуството, представящи образа на Левски, по повод честването на 180-годишнина от рождението на Апостола на свободата, съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Първият експонат е оригинална литография с изображение на Васил Левски, изработена от известния възрожденски художник Георги Данчов-Зографина. Рисунката е собственост на НИМ и се завръща след дълго участие в гостуващи изложби на Балканите.

Литографията на Данчов се смята за най-точния портрет на Апостола, защото авторът лично е познавал Левски и дълги години е работил с него. Предал е не само чертите на лицето му, а и характера му. Литографията е изработена в Пловдив през 1897 г.

Георги Данчов, наречен Зографина, е близък съратник на Левски. Запознават се през 1869 г. и работят заедно по устройството на тайни революционни комитети в Южна България. В дома на Георги Данчов е основаван Чирпанският частен революционен комитет. По поръка на Левски младият художник изработва тайния шифър за кореспонденцията между комитетите в Тракия. След залавянето на Апостола Георги Данчов участва в организирането на четири засади на железницата по трасето към Цариград с надеждата да го освободи.

Вторият експонат е картината „Левски по пътя на безсмъртието”, дело на военния художник Лазар Йорданов. Той е роден в град Прилеп през 1900 г., учи във Военното училище в София и в Художествената академия при проф. Борис Митов и проф. Александър Мутафов. В периода 1930-1950 г. създава множество произведения с историческа и военна тематика. Част от картините му, между които и „Левски по пътя на безсмъртието”, са предадени на НИМ от неговата дъщеря Антония Йорданова Киш.

От края на ХIХ век до наши дни образът на Левски вълнува съзнанието и вдъхновява творците - поети, писатели, художници, за да предадат чрез своето изкуство на всяко следващо поколение посланията на Апостола за свобода и братство, за чест и достойнство между хората и обич към Отечеството.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.