За една година в селото са сменени 80 покрива, а над 70 къщи са с външен ремонт, обясни кметът Нуридин Исмаил.
Снимка Авторът
Железопътната авария събра живите на общ курбан в сватбената зала

Ключовете в Хитрино остават за догодина

КРАСИМИР КРУМОВ - понеделник, 18-12-2017 - 08:00

Напролет тръгва строителството и реконструкцията на публичните обекти

Лошото време, незасъхнали стени и липсващ акт 16 са осуетили раздаването на ключовете на новодомците от първите 10 готови построени къщи в Хитрино. Според специално разпратена преди два дни програма от общината символичният акт с връчването на ключовете трябваше да стане в 11.30. В разговор със собствениците на изградените домове обаче се оказа, че къщите не са готови, на места са запалени вътре печки, за да съхнат стени, другаде е направена само шпакловка
"В Шумен съм на квартира със сина ми." - разказва пред "Монитор" Шенай Хюсеин, която на 10 декември м. г. губи мъжа си и единия си син, а домът им е разрушен. Сега чакам къщите да ни възстановят за да се приберем поне, в мой дом, а не в чужда къща и това ме успокоява. След като си получи ключовете, ще трябва тепърва да обзавежда дома. Оцелелият й син е студент в Шуменския университет и той сега е единственото нещо, което дава смисъл на живота й.
Настанена на фургон ще посрещне Новата година Маргарита Жекова. Тя и Пенко са единствените обитатели на фургони. Иначе не е да няма предоставени от държавата фургони в селото, в някои дворове даже по два, но местните ги използват за допълнителни складове. Марго няма да остане за Коледа във фургона, а ще е със сина в Шумен и ще се включи със снахата в приготвянето на рождественската трапеза, за Нова година пък ще е с други роднини в Силистра.


Най-спокойни и най-благодарни в селото са най-изстрадалите. За първи път на публично място след аварията се появява Георги, който след експлозията остана месец в кома, а под сурдинка местни прогнозираха, че няма да го бъде. Сега е на крака, макар и с патерици, предстоят му само рехабилитации, остава да си оправи и зъбите и е щастлив и изпълнен благодарност към всички, за които се сети, особено към брат си, полицая Борис Марков.  За запазването на живота си и операциите благодари на специалистите от ВМА - София. От комина на новата къща на Георги, Борис и майка им Гая, построена като дарение от бургаска фирма се носи дим. "Гори печка за да съхнат стените, мисля, че до един месец ще влезем, сега няма как, времето не позволява, мазилката не е дръпнала, но ще се приберем." - разказва мъжът. Пак тогава вече се надява да е и без патерици.


Районният мюфтия Месут Мехмедов и Варненския и Великопреславски митрополит дядо Йоан за втори път за една година отслужват съвместно всеки пред своя си Бог ритуал за душите на загиналите и за здравето и благоденствието на оцелелите. Мюсюлманите  колят коч в двора на сватбената зала, а дядо владика заради постите освещава шаран. На курбана отсъстват политици, най-високопоставеният държавен служител е шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов, когото от 10 декември м. г. възприемат като местен заради прекараното тук време. Посрещат го с овации като герой или звезда. Разказва на събраните за световния опит от такива аварии, това, което е чел по книгите, за съпътстващите престъпления, мародерство. Нищо от това не се случило в Хитрино. Като се прибрали по домовете си хората намерили в руините непокътнати големи количества злато и семейни ценности.


"Трудно е усвояването на средствата по европейските фондове, "привилегията" ни е за допълнително отпускане на средства, а не за промяна но условията по европейските програми, там процедурата е много тежка, но в рамките на два месеца сме подготвили проектите и сме  ги внесли във фонд "Земеделие", за два от 12-те проекта вече имаме подписани договори." - разказва за това, което трябва да се случи с публичните сгради в Хитрино кметът Нуредин Исмаил. Ако бъдат подписани всички договори през зимата може да започнат процедурите по тяхното възлагане и напролет да тръгне строителство, обяснява кметът.  На реконструкция в частност подлежат сградите на кметството и полицията, ще бъде ремонтирани и водопроводната система и канализацията в селото. Предвидено е благоустрояване на улиците и тротоарите. 
 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.