Засега очакванията са за сравнително топла, но дъждовна пролет

Доц. Георги Рачев, климатолог: Декември ще е най-студеният от 4 години насам

Яна Йорданова - сряда, 30-11-2016 - 18:19

Тези дни ще са ледени, на 4-ти отново микс от дъжд и сняг

- Доц. Рачев, първият сняг вече е факт. Можем ли да кажем, че зимата наистина дойде, или можем да се надяваме, че студът ще отстъпи?

- Знаете, че настъпването на астрономическата зима е на 21 декември. Но от климатична гледна точка тя идва с първия зимен месец. Вече видяхте, че на 29 ноември снеговалежът обхвана цялата страна и температурите рязко се понижиха. В някои части на планините снежната покривка може да достигне дори 25 сантиметра. След два много студени дни, каквито са 30 ноември и 1 декември, сутрешните температури в затворените котловинни полета може да паднат до минус 10 градуса. Това са и първите ледени дни, когато дори живакът няма да се качи над нулата. След това ще се радваме на краткотрайно затопляне и след 4 декември отново ще има валежи от дъжд и сняг. Днес (бел.ред. - 1 декември) температурата ще бъде под минус 8 градуса в градове като София, Кюстендил, Благоевград. На някои места дори до минус 10. След това ще имаме отново малко по-топло време, макар и с близки до нулата, но положителни температури по обяд. На 4 декември отново ни чака дъжд и сняг и обстановката по пътищата няма да е никак благоприятна. Всичко зависи от това колко южно от България ще премине циклонът, който наблюдаваме.

  • - Това ли е причината за зимната обстановка в страната?

  • - По-скоро комбинираното влияние на преминаващ южно от България циклон и високо атмосферно налягане на север от страната ни. Точно между двете образувания се сформира тази деликатна валежна зона. От една страна, трябва да има топъл въздух, който да предизвика валежа, а от друга - студен въздух, който пък да превръща този валеж в сняг. В зависимост от положенията на тези два атмосферни вихъра ще видим колко и къде ще падне сняг. Затова цяла седмица световните метеорологични центрове се чудеха дали ще има изобщо сняг в България и колко ще е той. Както казах, снеговалежи ще има и на 4 декември, като е вероятно това време да продължи и на 8 декември. След това се оформя още една такава комбинирана синоптична обстановка между 11 и 13 декември. Така че за първата половина на декември ни очаква динамично, влажно време, което ще се редува с по няколко дни на сухо и студено време. Така че зимата идва с типични за нея снеговалежи, студ и вятър. Нищо чудно да има и поледица точно там, където дъждът се обръща в сняг. Така че ще бъде тежко за шофьорите през първата половина на месеца. Дори тогава, когато ще има антициклон, тоест сухо време, има вероятност за мъгли.

  • - Само за нас ли е характерна зимната обстановка или за целия Балкански полуостров?

  • - Това важи за целия Балкански полуостров. Сняг ще вали в Сърбия, Босна и Херцеговина, обилни ще са снеговете и в Гърция. В нашите планини ще се образува снежна покривка, която към 15 декември ще е доста трайна и ще даде възможност за откриването на ски сезона на естествена снежна покривка. Поне такива са прогнозите засега. Най-опасното за транспорта ще бъде преходът между течна и твърда фаза, като при всички положения ще има заледени участъци. Спомняте си какво се случи преди няколко дни, когато трима души загубиха живота си при пътен инцидент малко след Вакарел. Тогава обикновена поледица предизвика тежка верижна катастрофа. Така че на много места по пътищата сигурно ще има заледени участъци. Бих апелирал да обърнете внимание на гумите на автомобилите си, да не се използват агресивно спирачки. Пътувайки бавно и спокойно, хората ще пристигнат навреме.

  • - Вече може ли да се даде дългосрочна прогноза каква ще бъде зимата?

- Вече може да се направи и по-дългосрочна прогноза. Както казах, за първата половина на декември ще е характерно динамично, бързопроменящо се време с мъгли, дъжд, сняг, силен вятър и ниски температури - от порядъка на минус 10 градуса. Такива ще са не само на 1 декември, но има голяма вероятност и на 8-9 декември да са такива. Общо взето, се очаква декември да е нормален по отношение на температурите или дори сега се прокрадна съвсем нова прогноза - да е малко по-студен от обикновено. Ако правехме това интервю преди една седмица, твърдо щях да ви кажа, че декември ще е нормален, дори малко по-топъл от обикновеното.

- Дори прогнозите бяха за най-топлата зима?

- Точно така, наистина очакванията бяха такива. Но читателите трябва да са наясно, че прогнозата гледа напред в бъдещето. Понякога се коригира в зависимост от текущото развитие на нещата. Така че за Балканите има вероятност декември да е малко по-студен от обичайното. Интересното е, че ако това се случи, това ще бъде първият от четири години насам месец с под нормални температури. Вече 50 месеца температурите са били малко по-високи или нормални. Така че има вероятност този декември да се окаже първият студен месец от четири години насам.

  • - Тогава това може ли да промени и прогнозата за цялата зима, след като се очакваше да е най-топла?

- Да, тази зима се очакваше да е доста топла. Аз също имах такива прогнози и не се срамувам да го кажа. Но читателите трябва да разберат, че тези прогнози се променят във времето в зависимост от конкретната обстановка. Сега очакванията са за нормална зима. Чак през месец март най-вероятно ще има малко по-високи температури и пролетта ще бъде малко по-топла. Засега се очаква януари и февруари с нормални или малко по-високи температури от обичайното, но за сметка на декември, който може пък да се окаже с градус по-студен. А за по-голямата част от България през зимата са характерни между 0 и 4 градуса. Само по морето и най-южните краища температурите са между 2-5 градуса.

  • - А снежна ли ще бъде зимата като цяло?

- Всъщност това е най-сложният въпрос, защото за температурите например има редица индикатори. Затова ви казах, че цяла седмица американските и европейските глобални модели не можеха да кажат с точност дали в България ще вали сняг. Непрекъснато променяха прогнозите си, защото факторите са разнопосочни. Засега ни очаква нормална валежна зима, с доста сняг в планините. Затова и казах, че ако се осъществи средносрочната прогноза, на 15-20 декември, когато започва официалното откриване на ски сезона в нашите курорти, ще има достатъчно сняг - около 50 см. Очаква се, че студът ще бъде толкова продължителен в планината, че няма да даде възможност на снежната покривка да се стопи.

  • - В разговора ни споменахте дори месец март. Има ли вече прогноза и за пролетта? Като че ли през последните години тя е по-хладна и дъждовна, така ли е?

  • - Вярно е, наистина е така. Последните няколко години пролетта беше по-влажна и не толкова топла. Тази пролет се очаква да бъде сравнително топла и дъждовна, но това е сегашната прогноза. През февруари ще видим как ще промени визията ни. А колкото до декември, ако продължи тази синоптична обстановка - на север високо налягане, а на юг от страната ни да преминава Средиземноморски циклон, това означава, че зимата ще бъде относителна нормална в температурно отношение, но с доста валежи. Засега се очертава да вали малко преди Нова година, но нека бъдем по-конкретни след около две седмици, за да сме по-точни.

  • - Кажете как се променя глобално климатът и какво набеляза все пак конференцията в Маракеш?

- Над 100 страни са подписали и ратифицирали договора от Париж. В тях се включват САЩ, Китай, Индия, страните от ЕС, които са отговорни за над 80% от отделените в атмосферата въглеродни емисии. Изчислено е, че годишно във въздуха се отделят около 35 милиарда тона въглероден диоксид. В Маракеш беше постигнато съгласие какво точно трябва да се предприеме в тази посока. Бих казал, че човечеството направи голяма крачка. Още през 2018 година всички държави трябва да дадат своята програма за намаляване на въглеродните емисии. Преди срокът беше 5 години, а сега се взе решение, че трябва да се работи бързо в тази посока. Така че още през 2018 година всички държави трябва да представят националните си планове за съкращаване на въглеродните емисии. За мен това е колосален напредък. Бяха поставени и основите за създаването на един орган, който ще контролира изпълнението на тези програми. Няма да бъдат налагани санкции, но ще бъде оповестявано публично как се движи икономиката на дадена държава по отношение на приетите ангажименти. Много големи замърсители като САЩ, Китай, ЕС декларираха сериозни намаления на въглеродните емисии. Това се случва за първи път. Така че Европейският съюз твърдо е решил да постигне своите цели. Възобновяемите енергийни източници също трябва да участват в енергийния микс. През 2030 година има вероятност ЕС да постигне 40% съкращение на въглеродни емисии. Тук говорим за глобална икономика, за парите на цялото човечество, за много тежък проблем, който няма да бъде лесно решен. В момента виждаме и колосална война по отношение на добива и предлагането на нефт. В момента нефтът, природният газ и въглищата рязко понижиха цените си и станаха конкурентоспособни на възобновяемата енергия. Това е т.нар. парадокс на бумеранга и стимулира тяхното потребление. А това увеличава въглеродните емисии.

 

Визитка:

 

Доц. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух

Автор е на десетки научни статии и трудове


 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.