Българските икони се оценявали много високо в чужбина.
Известен певец иска по 2 хил. евро за задигнато изображение на светец

Икони за 6 млн. лв годишно изчезват от България

Боян Димитров - петък, 21-04-2017 - 18:41

Продават ги в Сърбия, Русия и дори в Гърция

Икони за приблизителна стойност около 6 млн. лева изчезват всяка година от страната ни. Те се изнасят за Сърбия, Русия и дори Гърция, където се оценяват на хиляди евро всяка, сочат справки на МВР и специално на дирекцията, която се занимава с износа на културно-исторически ценности. Там пазарът е голям, а нашите икони са много ценени заради датировката и прецизността на изработването им. Най-ценни били иконите от Средновековието, от Втората българска държава, от периода на османското владичество и от епохата на Възраждането. Една от тях, която е добре запазена, се изнасяла за по 50 хил. евро в чужбина. Друга икона, която била много желана от крадците и на няколко пъти били правени опити за задигането й, била най-старата българска икона на св. Георги и св. Димитър на коне. Тя датира от X-XI в. и е открита в Созопол. Много желани били и няколко двустранни икони, изрисувани и от двете страни. За тях се предполага, че са били използвани през XIII в. при провеждането на литургии. От едната им страна е изобразена Света Богородица с младенеца, а от другата - разпъването на Иисус Христос.

Картините на светци изчезват най вече от стари селски църкви.

Докато полицията разследва прояви на вандализъм и дребни кражби, се оказва, че всъщност набезите са дело на организирани банди, които набелязват ценните предмети и ги крадат, за да ги продават в чужбина. Последният разкрит случай е на известен певец, който се опитал да продаде шест икони от 17-и век. Платната били изработени от представители на прочутата самоковска школа. Певецът, с фамилия Урумов, се опитал да ги продаде за по 2 хил. евро всяка. Дължината на всяко едно от платната била по 1,5 метра. Иконите били изключително ценни, като до този момент са се смятали за изчезнали. Урумов е известен певец от Гоце Делчев и съименник на актьора със същото име, популярен с ролята си на Бай Ганьо в едноименния филм. Той искал да прибере общо 12 хил. евро. Арестуван е пред магазина му за мебели в Гоце Делчев. 

 
Подборности четете в хартиеното издание на "Монитор"!
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.