Поставят лъв пред Левски в Търново

Иван Първанов - вторник, 22-08-2017 - 14:39

Масивна скулптура на лъв ще бъде поставена пред паметника на Васил Левски във Велико Търново. Така ще бъде подобрена архитектурната среда край монумента на Дякона, съобщиха от местната община. От днес временно на постамента е разположен макет на бъдещата фигура. Моделът на лъва ще даде възможност за събиране на мнения и за обсъждане на новата визия на градската среда край паметника. Коментарите и предложенията относно размерите на фигурата, пространствената й ориентация и цялостния вид ще бъдат анализирани. Спрямо общественото мнение ще проектът на архитект Лъчезар Лалев и проф. Константин Денев ще бъде допълнен и при необходимост коригиран.

Паметникът на Апостола във Велико Търново е открит през 1946 г. Той се намира в зентъра на града, на главната улица, по която през декември 1872 г. за последен път е минал Левски, вързан и конвоиран от турската стража на път за София. Инициатор за построяването на паметника учудващо е не българин, а чехът Карл Йозеф Папоушек. По онова време са съществували два проекта за паметника. Първият е на скулптура Павел Методиев и представлявал само бюст на Васил Левски. Комисията начело с ген. Кецкаров обаче, одобрила втория проект - на скулптура Любомир Далчев, който представял Левски  в цял ръст, с вързани отзад ръце и с примка на шията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.