Само за 3 години стойността на плащаният с банкови карти нараства с 38%.
МОНИТОР
По данни на централната банка

Плащанията през нета с 20% нагоре

Агенция Монитор - четвъртък, 12-04-2018 - 16:31

От 2018 г. доставчиците на платежни услуги ще трябва оценяват операционните рискове

В България се наблюдава постоянно нарастване на безналичните плащания. За 3 години - от 2014 г. до 2016 г., броят на плащанията, извършени с карти е нараснал с 44 на сто, а стойността на плащанията с карти е нараснала с 38 на сто, съобщи Нина Стоянова, подуправител на БНБ при откриването на 20-тия финансов технологичен форум "Дигитализацията - катализатор за модернизацията на финансовия сектор", който се поведе в София, цитирана от БТА.

Броят и стойността на картовите плащания, извършени чрез виртуално терминално устройство ПОС, са нараснали с над 20 на сто, информира Стоянова. През 2016 г. над 50 на сто от нарежданията за кредитен превод са били направени от потребителите по електронен път, което представлява две трети от общата стойност на всички кредитни преводи, допълни тя. По предварителни данни на БНБ за 2017 г.

запазва се тенденцията на нарастване

на споменатите показатели, посочи още Стоянова.

Според нея Новият Закон за платежните услуги и платежните системи, който въвежда в българското законодателство изискванията на Втората директива за платежните услуги (PSD2), влезе в сила на 6 март 2018 г. Той съдържа съществени промени по отношение на платежните услуги, извършвани по електронен път. Законът въвежда два нови вида платежни услуги, извършвани изцяло в интернет среда - услуги по иницииране на плащане и услуги по предоставяне на информация за сметка.

Основен акцент в закона е поставен върху сигурността на безналичните плащания, особено тези, осъществявани в интернет или чрез друг дистанционен способ, и съответните мерки, които доставчиците на платежни услуги трябва да предприемат в това направление. Във връзка с това Европейската комисия прие делегиран регламент, съдържащ регулаторни технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация. Доставчиците на платежни услуги следва да приведат дейността си

в съответствие с регламента най-късно до 14 септември 2019 г.

отбеляза Нина Стоянова пред участниците в срещата.

За първи път през 2018 г. доставчиците на платежни услуги ще трябва да извършват оценка на операционните рискове и рисковете, свързани със сигурността, както и да наблюдават и докладват пред БНБ значими операционни или свързани със сигурността инциденти. На БНБ ще се предоставят и данни за измами, свързани с плащанията по ред, определен с проект на насоки на европейския банков орган, които предстои да влязат в сила в началото на 2019 г., добави Стоянова.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.