Всеки месец се издават над 18 млн. фактури.

Над 50% от фирмите по ДДС използват е-фактури

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - четвъртък, 24-03-2016 - 16:54

През 2015 г. 51.6% от фирмите, регистрирани по ДДС в България, използват електронно фактуриране. Това съобщи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), цитирайки данни от НСИ. Година по-рано техният дял е бил с близо 6 на сто по-нисък, или 45.8% от всички предприятия, в които има 10 или повече наети работници. Към края на 2014 г. техният брой е 29 хил., уточняват от промишлената палата.

„Разширяването на електронното фактуриране и неговата повсеместна употреба е един добър ход, от който печелят бизнесът и гражданите и дава възможност на НАП да върши своята работа по-ефективно“, заяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Според него в рамките на един месец регистрираните в страната 250 хил. фирми по ДДС издават около 18 млн. фактури на стойност 17 млрд. лв., а към момента НАП отчита едва 40% дял за възможността за електронно фактуриране.

С въвеждането на изискването за електронно издаване на фактурите ще отпадне и изискването всеки един документ да бъде описван в дневниците за покупки и продажби и съответно да бъде изпращан към НАП до 14 число на месеца.

От своя страна данъчните ще въведат единен стандарт, който да се използва от всички регистрирани по ДДС търговци. Това се налага заради директивата, въведена от ЕК, според която държавите членки трябва да въведат задължително електронно фактуриране в сферата на обществените поръчки до края на 2018 г.

„Не настояваме този стандарт да бъде задължителен, но бихме искали с комбинация от стимули да направим така, че по-голямата част от фактурите да бъдат издавани по електронен път“, допълни Росен Бъчваров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.