Риболовът в Черно море спрян от 10 дни насам

Паламудът изчезна заради лошото време и топлата вода

Добромир Радушев - вторник, 10-10-2017 - 07:00

Продават само замразен за 10 лв./кг на борсата в Бургас

Паламудът изчезна, а лошото море и все още топлата вода на Черно море спряха от около 10-ина дни риболова. Това съобщи председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев-Лаврака по повод жалбите на негови колеги, че тази година няма паламуд. „Паламуд все още няма в големи количества, както беше през миналата година, заради топлата вода. Няма добър улов и заради лошото време, при което рибарите избягват да излизат с лодки и малки корабчета в бурното открито море“, коментира Милев. Според него заради температурата на морската вода рибата все още не се е групирала в големи пасажи за миграционния си преход.

 

Надежди дава сафридът, от който миналата седмица въдичари вадеха по 30-40 кг от брега

 

докато рибарите с плавателни съдове бяха закотвени на лодкостоянките и останаха занулени и без грам улов. Преди седмица обаче рибарите от Царево и Ахтопол се похвалили, че вадят на ден по 400-500 паламуда, но след това лошото време прекъснало работата им. Сега сме в изчакване на силния сезон, като корабчетата ни вадят мрежите с по малко сафрид, чернокоп и барбуна, каза още Милев.

 

Пресният паламуд изчезна и от рибната борса в Бургас

 

Заради спрения улов и бурното море рибарите търпят големи загуби, ащото едно влизане с лодка в морето струва около 50 лева, а в същото време се прибират без улов. Затова и днес всички лодки останаха на кея и почти никой от рибарите не беше влязъл в морето. "Много лошо, рибарите няма какво да ядем, няма и кой да ни помогне", оплаква се рибарят Георги пред БНT.

 

Много от рибарите от Ченгене скеле вече зазимяват лодките си

 

Малцина са тези, които още чакат рибата да се появи. "Надяваме се, разбира се. Нали затова сме тук. Чакаме я да дойде и да видим, ако хванем ще хванем. Ако имаме късмет, ще хванем", категорични са рибарите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.