От ДАМТН напомнят да купуваме пиротехника само от легални магазини.
СНИМКА МОНИТОР
ПРЕД КОЛЕДА

Метрологията хвана 200 опасни играчки, гирлянди и пиратки

Агенция Монитор - сряда, 20-12-2017 - 13:37

203 опасни артикула, при които са открити несъответствия с евростандартите са установили при проверките си по време на националната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2017 инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). От проверените общо 900 стоки са установени извън стандарта 66 играчки, 112 електрически гирлянди и 25 пиротехнически изделия. И тази година сред най-честите нарушения, които агенцията е констатирала бяха липса на: СЕ маркировка, инструкции на български език, задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език, информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

За установените нарушения ДАМТН е издала 30 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания. Предприети са мерки и за връчването на 28 броя актове за установяване на административни нарушения на неизрядните търговците.

Инициативата „Безопасна Коледа 2017“ бе проведена съвместно с Комисията за защита на потребителите и осъществена под егидата на Министерството на икономиката.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.