Големите дупки, които понякога прерастват в трапове, са характерни за цяла България.
Снимки БГНЕС и Nokian Tyres

Финландци направиха гуми за пътища с дупки

Денислав Стоянов - събота, 11-02-2017 - 11:11

Nokian с арамидни влакна в страниците издържат при удар в ръбове

Паркирането върху тротоарите в България е често срещано явление поради липсата на достатъчно места за паркиране, особено в столицата. Големите дупки, които през зимата прерастват в трапове, пък са характерни за цялата страна. Преминаването през подобни препятствия винаги притеснява водачите и често нанася огромни щети по ходовата част, където има десетки части, които се повреждат необратимо. Често обаче шофьорите забравят, че гумите поемат по-голяма част от удара, а условията в България са способни да ги съсипят за кратко време. Макар че в повечето случаи отвън не се вижда повреда, сложната вътрешна структура на гумата е унищожена. Острите малки камъни също могат да повредят гумите и те да станат неизползваеми. В случай, че някоя от гумите се е ударила с голяма сила в нещо остро, е добре веднага да посетите сервиз за гуми. Щетите по страниците на гумата обикновено изисква закупуване и поставяне на нова гума.

Гумите Nokian с арамидни влакна в страниците, са много по-издръжливи на удар в ръбовете на дълбоки дупки.

За да намалят деформациите и да предотвратят честата смяна на гумите, финландците от Nokian са разработили специални гуми с арамидни влакна в страниците. Тези нови гуми са много по-издръжливи на удар и се запазват много по-дълго време по пътища с дупки и при шофиране върху чакъл и остри камъни, каквито често се срещат извън пътя. Здравите синтетични арамидни влакна, използвани в състава на страницата на гумата я подсилват, правейки я по-устойчива на удари и нарязвания, които иначе лесно могат да я увредят и да прекъснат пътуването. Уникалната технология с арамидни влакна предлага допълнителна защита и подобрена издръжливост. Тя се предлага за зимните гуми Nokian Hakkapeliitta LT и летните гуми Nokian Rotiiva от началото на 2017 година.

При преминаване върху остри камъни, гумите Nokian с арамидни влакна са еластични и остават здрави.

Технологията на гумите с арамидни влакна предлага допълнителна издръжливост и гарантира безгрижни километри на потребителите. Инцидентна щета на гумите може да доведе до високи разходи, но арамидната страница, която защитава гумата от странични удари, е в състояние като цяло да предотврати щетата. Арамидната структура на страниците, която за първи път беше използвана в гумата с шипове Nokian Hakkapeliitta 8 SUV, е много устойчива на износване и прорези.

Всички гуми с арамидни влакна, имат изписано логото Aramid Sidewall върху страниците си.

Здравите влакна в структурата на страниците се използват също така в авиационната и военна индустрия. Всеки продукт, който съдържа арамидна технология има изписано логото Aramid Sidewall върху страниците си. Разширената гама, която използва арамидна технологията включва моделите на Nokian WR SUV3, Line SUV, zLine SUV, както и новите модели Nokian Rockproof, Rotiiva AT, AT Plus и HT.

Тагове:  Nokian

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.