Въпреки съветите на АПИ

80% от шофьорите катерят планините с летни гуми

Агенция Монитор - понеделник, 09-10-2017 - 14:56

КАТ предупреждава: Ще спираме коли от движение

Въпреки предупрежденията над 80% от шофьорите са навлизали в старопланинските проходи с летни гуми в почивните дни, каза пред bTV Дончо Атанасов, шеф на АПИ. Заради падналия сняг и нападалите дървета и клони по пътните платна проходите Петрохан и Троян - Кърнаре бяха затворени. Инж. Атанасов предупреди, че температурите вече са доста ниски и има опасност от замръзвания.

Задължително е водачите

да карат в тези проходи

със зимни гуми.

Продължава разчистването на северната страна на прохода Петрохан, съобщи още той.

Южната страна откъм София е изчистена и там проблеми в момента няма. Проходът обаче остава затворен между село Гинци и Берковица. Там ще продължи организацията по разчистването и обезопасяването съвместно с „Гражданска защита” и горското стопанство. Южната страна на прохода Троян - Кърнаре остава затворена. В участък от 2 км са паднали дървета. През целия ден вчера продължи разчистването на всички дървета и храсти на пътя. Северната страна на прохода е оправена и готова за движение.

Междувременно КАТ припомнят, че от 15 ноември ще започнат масови проверки за използването на зимни гуми или такива, които имат дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Изискването ще важи

до 1 март другата година.

Глобите започват от 50 лева, а може да се стигне и до спиране на автомобила от движение, припомнят от „Пътна полиция“.

От вчера пък започмаха и проверки на камиони и автобуси в цялата страна, които ще продължат до края на тази седмица. Те са част от операцията по линия на TIPSOL - европейската мрежа на служителите на пътна полиция. Акцент в акцията ще бъде и проверката за трафик на нелегални мигранти.

Тези операции се провеждат в цяла Европа като целта им е да се провери техническото състояние на превозните средства, както и дали има манипулации в тахо-шайбите. В операцията са включени и служителите на „Автомобилна администрация“ и служители на „Криминална“ и „Икономическа полиция“. Те ще извършат инспекции за нелегален трафик на хора и стоки, каза вчера главният инспектор от „Националната полиция“ Росен Рапчев.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.