Обледеняването на електропроводите е един от най-големите проблеми през зимата.

ЕРП-тата: Готови сме за снега

Агенция Монитор - петък, 15-01-2016 - 13:27

Електроразпределителните дружества декларираха, че са готови за задаващите се снеговалежи и голям студ. От ЧЕЗ и ЕВН съобщиха, че са увеличили дежурните екипи заради очакваното влошаване на времето.

На територията на Западна България в готовност ще бъдат 100 аварийни групи. Всички те са оборудвани с необходимите материали, инструменти, високо проходими автомобили и специализирани транспортни средства. При необходимост компанията може да мобилизира 400 екипа, допълниха от ЧЕЗ. При ЕВН са мобилизирани 75 екипа, като има готовност и за включване на допълнителни. От Енерго Про засега не са изпратили информация за готовността си за идващия студ.

Основните рискове са за комбинация от вятър и дъжд, преминаващ в сняг в условията на променящи се температури, водещи до обледенявания на електропроводи, казаха от ЕВН. При аварии хората могат да звънят на денонощните линии, напомнят ЕРП-тата.

Само преди няколко дни започна съвместна проверка на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Целта й е да се провери готовността на дружествата да реагират бързо при аварии. Както и дали по празниците не са фактурирали за срок по-дълъг от 31 дни.