Снимка БГНЕС
ДО 2 ГОДИНИ

Над 90% от страната с кадастър

ВАСИЛ ПЕТРОВ - сряда, 14-03-2018 - 12:20

В следващите две години над 90% от територията на България се очаква да бъде покрита с кадастрална карта. Това съобщи строителният министър Николай Нанков при откриването на конференция и пленарна сесия на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз на тема "Данните като основа на цифровото общество".

По думите му друга основна задача на Агенцията по кадастър е подобряване на обслужването на хората и бизнеса. Нанков се позова на данни на НСИ за 2017 г., според които над две трети от българите имат достъп до Интернет, но едва 10% от потребителите на услугите на Агенцията ги заявяват по електронен път. Министърът напомни, че така заявени, услугите са с 30 на сто по-евтини.

След покритието на страната с кадастрална карта и преминаването на регистъра на поземлената собственост към Агенцията, ще има надграждане със специализирана информация за подземна и наземна инфраструктура, ще се картографира и геоложкият, и сеизмичният риск. Предизвикателство пред Агенцията е и политиката по усвояването на методическите указания на геореферираните и геопространствените данни по ресорна евродиректива, отбеляза министърът.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.