Поетът Илиян Любомиров е решил това лято да обходи с 30-годишния си микробус, натоварен с български книги 50 градчета и села
Христо Христов

Поет – политолог закара “Думи на 4 гуми" до Варвара

Христо Христов - четвъртък, 27-07-2017 - 11:55

До едно от най-югоизточните кътчета на България, селцето Варвара в Странджа стигна микробусът на инициативата „Думи на 4 гуми“, който това лято възнамерява да отиде при хората от поне 50 далечни градчета и села и да им занесе книгите на стотици съвременни български автори.

Зад волана на натоварения с книги 30 – годишен микробус „Фолксваген“, ошарен от графити- майстора Nasimo е авторът на две книги поезия Илиян Любомиров.

Прекаралият известна част от живота си в чужбина поет е категоричен, че и в най-затънтените местенца има любители на свежото четиво.

„Само след ден престой край плажа на Варвара, където акустираха край култовата кръчма „Старци разбойници“ и няколко часа край мостчето с костенурките на плажа в Лозенец вече изпразнихме голяма част от куфарите с книги. Хората дори не питат за цената, просто си харесват четиво и плащат. Някои дори в последствие разбират, че са взели книга с автограф на автора, връщат се и ни благодарят...“, коментира поетът – продавач. По думите му в багажника возел над 350 заглавия на родни автори, появили се на пазара през последните 2-3 години.

На финала на лятното пътешествие роденият в Бургас, но учил политология в Берлин Илиян възнамерява 20 на сто от цената на всяка продадена книга да дари във вид на литература на училищни и читалищни библиотеки, които се опитват да накарат младите да разлистят кориците.

„Четящият човек е секси!“, категоричен е възпитаникът на бургаската немска гимназия, чиято майка е учителка, а баба му е била библиотекарка.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.