Определят Брестница като „Кварталът на богатите“

Събор в кюстендилско село събра стотици гости от цялата страна

Северина Димитрова - неделя, 03-09-2017 - 17:05

Събор в кюстендилското село Брестница събра стотици гости от цялата страна. Земляческата среща беше организирана от дейни хора от селото, които се заеха с нелеката задача да издирят свой близки роднини и приятели, и да ги съберат на една обща трапеза.

гости от различни краища на страната се събраха в китното селце край Кюстендил.

„Приготвихме три казаха овчи курбан и супа. Постарахме се много. Ястието за всички гости направи майстор Иво, младо момче, което много ни помогна“, разказват още местните жители.

С хоро започна веселието на земляческата среща.

Те си спомнят, че събора в Брестница се прави редовно от 16 години насам, преди това също го е имало, но с определени прекъсвания. Както традицията повелява и този път беше осветен курбана в църквата в населеното място, а след което веселието продължи в едно от уникалните заведения в Брестница.

Овчи курбан нагости над 200 гости в Брестница.

„За никой не е тайна, че селото ни е известно като „Кварталът на богатите“. Не е голямо, но почти всички заможни хора от цялата страна притежават къщи именно тук“, казват със задоволство стари бресничани. Тази година всяка една от жените в селото се беше постарала да приготви баници и погачи, които се раздаваха между хората за здраве и благоденствие.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.