Питбулът, умъртвил 3-годишно дете, трябва да остане жив

Диана Варникова - петък, 09-02-2018 - 15:45

Питбулът Цезар, който умъртви на 30 януари в село Мокрище 3-годишния Тошко Стоянов, няма да бъде евтаназиран, тъй като може да потрябва по делото за нови експертизи. Това коментира шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в града д-р Петко Митев.

В момента още продължава 14-дневното наблюдение на кучето дали няма да прояви признаци на бяс и след изтичане на този срок на 12 февруари няма никаква пречка то да бъде осиновено. Условието е новият собственик да го осигури, ако се наложи, на разположение на разследващите. Към момента кучето не показва никакви признаци на бяс, хранено е много добре и само за последните две седмици е наддало 4-5 килограма. Вече експерт-етолог е прегледал питбула и се очаква до края на срока на наблюдение да предостави експертизата на прокуратурата в Пазарджик. Становището  ще покаже доколко е агресивно животното. Оставеното без надзор момченце най-вероятно е причинило нещо питбула, който е бил вързан със синджир за метален стълб в двора на къщата на Димитър Михайлов.Детето и друг път го дърпало за опашката и го удряло с пръчка, но този път с него нямало възрастен, който да предотврати изхода от опита за игра и забавление. Прокуратурата привлече като обвиняем за смъртта на Тошко собственика на кучето, 35-годишния Димитър Михайлов, чичо на загиналото дете, който обаче бе пуснат от съда без никаква мярка за неотклонение.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.