Уникалното дърво
Влюбени се кълнат във вечна вярност под преплетените клони с различни листа

Уникална комбинация от череша и черница край град Асти

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - неделя, 09-10-2016 - 16:25

„Двойното дърво“ е „осиновено“ от местните винари

На пръв поглед изглеждат като стопроцентова оптична измама. Или пък като някакъв невероятен фотомонтаж на великата природа. Всъщност са две души в едно тяло, та били те и на растения. Става дума за черешата и черницата, които са се слели в прегръдка до живот. И вече са най-голямата атракция в полята около известния с хубавите си вина италиански град Асти.

„Двойното дърво“, както обикновено естествознанието определя подобно чудо на природата, е рядкост, Но още по-рядко нещо е то да достигне подобни измерения - пет метра височина на черешата и почти толкова разпереност на клоните на черницата. Според изследвалите дървото специалисти най-вероятно преди двайсетина години птиче е оставило костилка от череша в „чатала“ на черницата или иначе казано в основата на разклонението. Влагата на кората и натрупаният земен прахоляк са създали условия за развитие на зародиша, после нежните му власинки се впили надълбоко и започнали да смучат жизнени сокове. Но за известно време, тъй като едновременно с развитието на ствола нагоре, корените задълбавали надълбоко в ствола – приемник. И достигнали земята, за да изхранват сами започналото вече да дава разкошни плодове дърво.

Сега преплелите завинаги съдбите си череша и черница са „осиновени“ от местните винари, които точат разкошния бял елексир „малвазия“. Те подрязват редовно черницата, следят за паразити по клоните и на двете дървета и се грижат за доброто им състояние. Освен това всяка есен винарите се събират в оформената наоколо градинка, за да отпразнуват началото на пролетта и лятното равноденствие. Все по-често тъдява идват и млади хора, които се кълнат във вечна любов под слелите се завинаги дървета.

Ако се вярва на италианските медии, в Европа има само един подобен случай на прегръдка – той е в Хърватска, където бор бил гушнал праскова.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.