Повечето домакинства теглят кредити за покупка на имоти.
МОНИТОР
ШЕФЪТ НА АСОЦИАЦИИТЕ НА БАНКИТЕ, ПЕТЪР АНДРОНОВ:

До 5% ръст на кредитирането през тази година

Агенция Монитор - понеделник, 13-02-2017 - 18:00

Между 3 и 5% ръст на кредитите през 2017 г. прогнозира председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов. По думите му съществува реално увеличение на кредитирането в България както в сегмента на бизнес кредитите, така и за домакинства, и този ръст е приблизително 2,8 на сто.

Той напомни, че по повод проверката на активите, банките са изчистили много от лошите си кредити.

“Буквално ги отписаха от портфейлите си и сумата, която приблизително може да се установи е около 1,3 млрд. лева. Толкова кредити банките провизираха, покриха се резерви и махнаха, простичко казано от активите си. Това изчистване на кредити на практика маскира факта, че все пак има ръст и той е около 3%, приблизително колкото е ръстът на БВП”, обясни банкерът пред телевизия Bloomberg.

Според него в България отново се наблюдава концентриране на депозитите и определи тенденцията като „елементарна оперативна ефективност“, чрез която хората търсят по-лесен начин да управляват парите си.

“Богатите стават все по-богати – доходите на хората се увеличават, навсякъде по света има такива тенденции – богатството се концентрира във все по-малко хора, а това се отразява на депозитите, коментира по повод увеличението на спестяванията над 200 хиляди лева, отчетени от БНБ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.