Марош Шевчович, зам.-председател на ЕК, отговарящ за енергийния съюз.
ИНТЕРНЕТ
ЕК иска докладване на цените в газовите договори

Брюксел ни задължава да внасяме втечнен газ

Агенция Монитор - вторник, 16-02-2016 - 17:05

Брюксел изисква от страни като България да внасят задължително и втечнен природен газ, съобщи БНР по повод законодателните предложения на ЕК, свързани с изграждането на т.нар. Енергиен съюз. Освен достъп до втечнен природен газ за всяка страна-членка, Европейската комисия поиска задължително докладване на цените в дългосрочните договори за газ и ускоряване строежа на интерконекторите.

Всички бъдещи търговски договори за доставка на поне 40% от общото потребление на газ в дадена държава ще бъдат автоматично изпращани за проверка в Брюксел. „Това е критичният праг, който обикновено буди интерес у нашите колеги, работещи за защита на конкуренцията”, обясни заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович.

Формулите за изчисляване цената на газовите доставки сега са най-строго пазената информация както от частни фирми, така и от правителствата - с аргумент, че става дума за търговска тайна. ЕК няма право да ги анулира, но ако види документите, може да започне разследване за злоупотреба с монопол. По тази линия "Газпром" е застрашена от огромни глоби заради цените в България и още 7 държави, припомня БНР.

По изчисления на комисията, ако разликата в цената на купувания газ между Източна и Западна Европа се стопи, източните държави ще спестяват към 1,7 милиарда евро годишно.

Марош Шевчович обясни още, че с редовни задължителни експертни срещи очаква газовите връзки със съседните държави да се строят за 3 до 4 години.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.