Божидар Данев
Монитор
Всяка година

В сивата икономика потъват 2 млрд. лв.

Агенция Монитор - четвъртък, 28-09-2017 - 17:37

За 10-годишния период между 2007 и 2016 г. сивата икономика е „изяла“ 22.6 млрд. лв. най-малко, които иначе би трябвало да влязат в бюджета като данъчни приходи. Това показва изследване на Българската стопанска камара (БСК) върху измененията в ръста на сивата икономика през годините.

Статистическите данни показват, че през изследвания период обемите на сивата икономика нарастват средно с 3.1% годишно, като най-големи ръстове се отчитат в периода 2010 - 2011 г., посочи председателят на БСК Божидар Данев.

През последните десет години има увеличение на минималната заплата с 91%, средната заплата е скочила със 121 на сто, а минималният осигурителен доход (МОД) – 121%, таванът на облагаемия осигурителен доход – 86%, и осигурителната ставка с 25 на сто. Работодателите заявиха, че в края на разглеждания период приходите от осигурителни вноски изпреварват темповете на БВП.

Запори заради неизплатени бързи кредити карат работниците да натискат работодателите си да не бъдат осигурявани върху цялата сума. Почти всички имигранти, завърнали се в България, получават високи социални плащания за безработица в чужбина и не желаят да им се плащат такива у нас, отчитат от БСК. „Но гладът за работна ръка принуждава работодателите да ги наемат, без да ги водят на трудов договор“, каза Данев.

Той за пореден път заяви, че всички работодатели са срещу определянето на минималния осигурителен доход, и попита дали има заведено дело след криминализирането на неплащането на осигурителните вноски три години след промяната.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.