Освен горивата повече сме харчили повече и за храна и безалкохолни напитки.
МОНИТОР
Поскъпването на 42-месечен връх

Студът докара рекордна инфлация през януари

Агенция Монитор - сряда, 15-02-2017 - 15:17

Въглищата и пропан-бутана с най-сериозен скок

Студеният януари докара годишната инфлация до най-високото й ниво от 3,5 години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Статистиката отчита, че годишната инфлация за първия месец от тази година спрямо януари 2016 г. е 1,4% в сравнение с 0,1% през декември.

Индексът на потребителските цени за януари 2017 г. спрямо декември 2016 г. е 101,3% и така

 

месечната инфлация се ускорява с 1,3 на сто

 

в сравнение с отчетените 0,6% през последния месец на миналата година.

Средногодишната инфлация за периода февруари 2016 – януари 2017 г. спрямо периода февруари 2015 – януари 2016 г. обаче остава отрицателна – минус 0,7 на сто.

Причината за ръста на инфлацията е студеното време, което ни застигна в края на празничния декември и началото на януари и това допринесе за по-високите цени на горивата за отопление и твърдото гориво.

През миналия месец най-много са поскъпнали въглищата – с 9,1%, отчита националната статистика. Цените на

 

дървата за отопление са се повишили с 3,1%

 

газообразните и течни горива за битови нужди - съответно с 2,6 и 4%, а централното газоснабдяване – с 2,7%.

Само за месец с 3,5% е поскъпнало дизеловото гориво, цената на бензин А95Н пък е нараснала с малко над 2%. Повече пари сме давали и ако сме си зареждали автомобила с бензин А98Н, при който цените са скочили с 1,5 на сто. Ръстът на цените на газ пропан-бутан и метан са съответно с 5,6% и 0,7%.

Освен горивата повече сме харчили и за хранителни стоки и безалкохолни напитки – средно с 3,5 на сто. Най-сериозно увеличение обаче е имало при зеленчуците. Така оказва се, че през януари сме давали с почти 28% повече пари спрямо сумата, която сме оставили в магазина през декември.

Данните показват още, че

 

продължават да поевтиняват дрехите и обувките

 

Техните цени спадат с около 2,8 на сто. Причината е сезонните и следколедните намаления, които пускат търговците след Коледните и Новогодишните празници.

Със съвсем минимални проценти през януари са намалели цените на алкохола, тютюневите изделия и комуналните услуги.

Средното равнище на инфлацията в България за периода 1996 – 2016 г. е в размер на 70,56%, достигайки рекордно високото ниво от 2019,50 на сто през март 1997 г. Най-ниската ѝ стойност за периода е от -2,60 на сто през февруари 2014 г., показват изчисления на TradingEconomy.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.