Авторът

Бунище се превръща в нов индустриален парк във Варна

Добромир Радушев - неделя, 03-12-2017 - 11:48

Общината ще участва с апорт на имот с площ 42 700 кв.м.

Бунище във Варна ще се превърне в най-новия индустриално-технологичен парк в България. Общински съвет – Варна подкрепи предложението на кмета Иван Портних за учредяването на общинско акционерно дружество, с което ще се постави началото на изграждането на новата зона за бизнес в морската столица.

След широка дискусия в зала „Пленарна“ предложението на кмета получи миналата седмица подкрепата на общинските съветници. Решението е едноличен собственик на капитала да бъде Община Варна. Намеренията са на по-късен етап в него да влезе „Националната компания индустриални зони“, като изкупи 50% от акциите. Напълно реалистично е държавата да стане акционер в рамките на 6 месеца, обясни зам.-кметът Пейчо Пейчев.

Общината ще участва в новоучреденото дружество с апорт на имот с площ от близо 42 700 кв. м. на Островната зона под Аспарухов мост, а впоследствие ще бъдат приобщавани още терени, с което паркът поетапно ще се разширява.

В момента тази територия е превърната в бунище, но има потенциала да стане привлекателна индустриална зона. Капиталът на „Индустриално-технологичен парк Варна“ е в размер на 2 332 150 лв. Предметът на дейността му ще бъде изграждане, управление и развитие на индустриални зони, отдаване под наем или продажба на дълготрайни активи, общо управление на зоната с цел получаване на печалба от предоставените обслужващи дейности.

Дружеството ще се занимава още с консултантска, комисионна, рекламна, маркетингова дейност, представителство и посредничество, както и всякаква друга производствена и търговска дейност, за която няма изрична законова забрана.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.