Крайният потребител усеща най-остро промяната в цените на лекарствата
Монитор
Само за четири години

Доплащаме със 17 на сто повече за лекарства

Монитор - петък, 30-12-2016 - 17:24

 

Доплащаме със 17 % повече за лекарства през 2014-а в сравнение с 2010 година.

Докато тогава средният разход за медикаменти на човек в България е бил между 145 и 150 лв. годишно, след четири години той вече е бил над 170 лв., тоест със 17% повече. Това показват данните от секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията, които тя обяви вчера.

Според КЗК причината е в липсата на регулация на т. Нар. Паралелен износ, при който лекарствени продукти, внесени по ниски референтни цени се препродават на държави, където те са по-скъпи.

Експерти от фармацевтичния бизнес смятат, че референтното ценообразуване не само намалява цените на лекарствата от Позитивния лекарствен списък, но е и косвена причина за оттеглянето от нашия пазар на големи производителите. Търговците на едро на български медикаменти пък, нямали стимули да зареждат у нас и затова се преориентирали към реекспорта.

От КЗК смятат, че трябва да се преструктурират надценките на едро и на дребно. Комисията отчита като проблем и неравномерното лекарствено снабдяване в малките селища. В същото време се отчита, че нашата страна е водеща по брой аптеки в Европейския съюз.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.