СНИМКА МОНИТОР

Анализатори: Sofix може да постигне 15% ръст

Венцислав Генков - четвъртък, 08-02-2018 - 18:07

Нов ръст на борсовите индекси на всички държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) след положителния месец януари и добрите резултати през 2017 г., очакват борсови анализатори.

Предвижда се увеличение от 15% на най-големият българския индекс Sofix до ниво от 815 пункта и аналогичен ръст на румънския борсов индекс BET до нов връх около 9400 пункта в края на 2018-та г. Позитивните очаквания се подкрепят от добрите макроикономически данни, позитивното настроение след предварителните данни за икономическите резултати от 2017 г. на публичните български компании и ниските оценъчни съотношения на акциите. Сривът на американските и западноевропейските пазари в последните дни не е изненада и по-скоро би направил инвестициите в региона на ЦИЕ по привлекателни, отколкото да повлияе негативно, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт.

Sofix приключи януари на ниво от 712.73 пункта, което се равнява на ръст от 5.2% и запазва тенденцията за покачване за втори пореден месец. Началото на 2018-та г. донесе нов сериозен ръст на фондовите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Основният бенчмарк на румънския пазар, индексът BET, завърши месеца на ниво от 8370.46 пункта и регистрира ръст от 8% от началото на годината. Този силен ръст нареди румънския пазар на 4-то място сред индексите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Интересно е да се отбележи, че ръста идва на фона на политическа несигурност, след подадената оставка на премиера Михай Тудосе.

Тагове:  прогнозиSOFIXЦИЕ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.