Първоначалният предвиден срок на концесия на летището под тепетата е 35 години
Монитор
Кабинетът открива процедура за концесията

Турци и китайци напират за летище Пловдив

ВАСИЛ ПЕТРОВ - сряда, 30-03-2016 - 19:00

Спечелилият търга ще строи и нов карго терминал

Фирми от България, Китай, Хонконг и Турция са проявили интерес да станат концесионери на летището в Пловдив. Това съобщи след заседанието на правителството транспортният министър Ивайло Московски. „Имахме вече посещения от няколко китайски компании, включително и действащ оператор. Проявен е интерес и от турска компания”, обясни той. Министърът изрази надежда да се постигнат добри параметри и летището да се управлява по професионален начин и да се направят инвестиции.

Решението на кабинета е срокът на концесионния договор да е за 35 години. По този повод Московски коментира, че когато има нов закон, в него ще има текстове, предвиждащи по взаимно споразумение на концесионера и държавата да се направи адаптиране на условията в договора.

„Засега работим по съществуващия закон”, поясни транспортният министър. Той припомни, че това е вторият опит за намиране на концесионер на аеропорта под тепетата. „Заедно с концесията на гражданското летище ще се даде право на концесионера да изгради и оперира и карго терминал”, каза още Московски.

Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура, като критериите за комплексна оценка на офертите са размер на годишно концесионно плащане (с относителна тежест 40 на сто), инвестиционна програма (с относителна тежест 35 на сто) и програма за развитие и управление на обекта (с относителна тежест 25 на сто).

Аерогарата във втория по големина български град от години се използва за резервно на столичното летище при лошо време, както и за чартърни полети за туристи за ски курортите. Засега само 2 фирми едната прави рейсове от и до Лондон, а другата от и до Тел Авив.

За широко коментираната концесия на летище София, на която се възлагат надежди да спаси БДЖ, Московски каза, че е още рано да се дават подробности.

„Ще ви информирам, когато бъдем готови да я внесем в МС”, поясни транспортният министър.

Засега у нас само 3 летища у нас са отдадени на концесия. През 2006 г. немската "Фрапорт" взе летищата във Варна и Бургас. В началото на тази година правителството даде на концесия и аеропорта в Горна Оряховица.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.