Бармани, пицари и куриери кандидатстват за младши програмист

Младежи се цанят за шефове, искат 2 бона заплата

Яна Йорданова - четвъртък, 12-05-2016 - 18:34

Българските младежи предпочитат да са на ръководни позиции. Дори по време на интервю за работа на въпроса „как се виждате след пет години“, те отговаряли „шеф“. Това обясни пред „Монитор“ Павел Хаджиев, старши специалист „Подбор“ в JobTiger.

„Това е класика. Не е лошо да си амбициозен, но не може този въпрос веднага да ти говори за йерархия, вместо да те мотивира да си добър в това, което правиш. Когато ръководната позиция е самоцел, нещата рано или късно се сгромолясват“, коментира той. IT секторът в момента бил най-сладък за младежите, както беше преди години правото и строителното инженерство, да речем. Според Хаджиев обаче, когато човек е млад и без опит, не бива за него водещи да са парите.

„В същото време при нас кандидатстват младежи, които веднага искат 1000-2000 лева заплата. Понякога обаче те изобщо не отговарят на критериите за дадена позиция“, обясни специалистът. Той коментира, че се случвало дори бармани, сервитьори, пицари, куриери и т.н да кандидатстват за младши програмисти. Негативна тенденция е и липсата на мотивация сред кандидатите за работа. По време на интервю  те дори не можели да отговорят кой е техен пример за подражание в сферата, в която искат да се развиват. Голям проблем сред търсещите работа се оказва и писането на CV, както и бедният речник на кандидатите.

 

Още четете в хартиеното издание на "Монитор"

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.