Заради наказателна процедура от ЕК към България

Режат до 5 пъти таксите за пребиваващи у нас чужденци

Агенция Монитор - сряда, 15-03-2017 - 17:40

Правителството намали драстично таксите за предоставяне правото на продължително пребиваване в страната на някои категории чужденци, а именно членове на семейства, учещи и работещи в България. Одобрените изменения са разписани в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР. Това се случва заради задействана миналата година наказателна процедура от Европейската комисия срещу България за неизпълнение на задълженията по шест директиви, определящи правата за престой в страна-членка на изброените категории чужденци.

До този момент за право на продължително пребиваване в България до 1 година чужденците заплащаха 500 лв., а от сега нататък за категориите граждани на трети страни „членове на семейства“, „учещи“ и „работещи“ таксата ще бъде съответно 100 лв., 110 лв. и 150 лв. Намалена е и таксата за желаещите дългосрочен престой над 1 година от 1000лв. на 110 лв. За сметка на това се запазва досегашната стойност на такса събирана за постоянно пребиваване на чужденец в България, която е 1000 лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.