Двама се карат, бизнесът ни губи

Васил Нанчев - петък, 27-01-2017 - 17:40

По традиция към края на януари фермерите в съседна Гърция започват да протестират в защита на правата си. Както е тръгнало, скоро може да се закове и точна дата кога всяка година да изкарват тракторите си по пътищата и блокирането на шосета и граници да се превърне в нещо като ритуал.

Гръцките фермери са прави сами за себе си. Те не са чиновници, които по цял седят за бюрата и я свършат за 5 евро работа, я - не, но си получават заплатите. Земеделците навсякъде по света си заработват честно парите. Наистина ЕС им отпуска немалки субсидии, но не бива да забравяме, че приходите на фермерите зависят от капризите на природата. За съжаление те зависят и от настроението на чиновниците и в родните им страни и в Брюксел. Притиснати от нови плащания, хората изкарват тракторите си по пътищата. Същите тези трактори обаче са купени с евросубсидии. Щом са се вдигнали да защитават правата си, мръзнейки посред зима по шосетата, значи имат надеждата нещата да отидат към по-добро. Само дето това е времето, когато реално не използват тракторите на нивите си и спокойно могат да протестират. За чия сметка не ги интересува – те си гледат своите интереси. За да може следващият януари да не им се налага да блокират пътищата и да пречат на трафика не само в родината си и така да превръщат концепцията за свободно движение в ЕС в празна фраза.

В такъв случай обаче възниква дилемата кое трябва да има приоритет - правото на свободната защита на стандарта на живот или правото на всички останали също да развиват бизнеса си и да се придвижват безпроблемно.

След като стана дума за баланса на интереси, не бива да забравяме милионите евро щети, които понася бизнесът у нас от ежегодните земеделски протести в южната ни съседка. Най-вече страдат автомобилните превозвачи и туризмът ни. От Брюксел миналата зима постъпиха като Пилат Понтийски и определиха ситуацията като двустранен проблем на България и Гърция. Демек да се оправяме сами. Друг е въпросът, че официалните гръцки власти тогава използваха справедливите протести на фермерите за уреждане на други сметки с ЕС или по-точно с тройката кредитори, спасяваща със заеми страната от фалит. Миналогодишната позиция на евробюрократите със сигурност е наляла вода във воденицата на евроскептиците от двете страни на границата.

Като заговорихме за граница трябва да се запитаме и нещо друго. Защо съседите много обичат да блокират основно пътищата към България? Все пак нещата зависят основно от властите в Атина, а не от митничарите на Кулата-Промахон или друг пункт по общата ни граница. Същата, която според концепцията на ЕС на практика не трябва да я има. Явно обаче първо трябва да изтрием – по-конкретно гръцките фермери трябва да го направят, някои вековни стереотипи в мисленето. Един от тях е протестирайки в защита на интересите си, да не се съобразяваме с интересите на останалите, най-вече на съседите си.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.