При 72-годишна жена

Потвърдиха и грип „Ямагата” в Русе

ЖА­НЕ­ТА ЙОР­ДА­НО­ВА - четвъртък, 11-01-2018 - 15:01

И „Хонконг” тръгна от града край Дунава

В Русе потвърдиха и грип от щам „Ямагата”. Той е доказан при 78-годишна жена, която потърсила болнична помощ на 8 януари с оплаквания за висока температура, болки в ставите и мускулите, хрема и суха кашлица, съобщиха от УМБАЛ „Канев”. Изпратена е проба в лабораторията на Националния институт по заразни и паразитни болести и резултатите са показали, че става въпрос за грипен вирус от типа В.

За първи път през този сезон в Русе бе установен и грип „Хонконг”, който е от тип А. Доказан бе при 52-годишна жена от Русе на 5 януари. На 7 декември м.г., също за първи път през този сезон, бе регистриран и вирусът от типа А /H1N1/ или т.н. свински грип. От него заболя 46-годишна жена от русенското село Басарбово.

„В Русе досега при общо петима пациенти – четири жени и един мъж, резултатите от взетите проби са доказали грипен вирус. При четири случая става въпрос за грип от типа А, а при един – от тип В”, обясни началникът на отдела за противоепидемичен контрол в РЗИ – Русе д-р Маргарита Големанова. Тя поясни, че заболеваемостта в областта е ниска – 106 на 10 000 души при средна за страната 114 на 10 000 души, и при тези стойности грипна епидемия не може да бъде обявена.

Състоянието на 78-годишната жена с грип „Ямагата” е стабилизирано. Тя е настанена в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев” и се лекува с антивирусни препарати.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.