Доц.Павел Георгиев получи голямата награда за археология „Златен грифон“ с огърлие за цялостния си принос при проучването на старите столици Плиска и Преслав.
Снимки Авторът

Увеличиха парите за археология с 1 млн. лв.

Христо ХРИСТОВ - четвъртък, 26-05-2016 - 18:22

Наградата „Златен грифон“ за цялостен принос отиде при изследовател на Плиска

Парите за археологически проучвания през тази година ще нараснат три пъти, съобщи в Стара Загора по време на 55-ата национална археологическа конференция зам. министърът на културата доц. Д-р Бони Петрунова. Това става възможно след предложение, направено пред министъра на финансите Владислав Горанов от членовете на постоянната парламентарна комисия по култура.

По този начин за теренни проучвания наместо 0,5 млн. лв. ще бъдат разпределени 1,5 млн. лв. Съобщението бе посрещнато с взир от аплодисменти от страна на близо 120-те участници в традиционния научен форум на археолозите в България.

Минути преди това се състоя церемонията по обявяването и връчването на уникалното по свое характер отличие за археолози „Златен грифон“, учредено от Министерството на културата. Със заповед на министър Вежди Рашидов голямото отличие „Златен грифон с огърлие“ за 2015 година отиде при дългогодишния изследовател на старите български столици Плиска и Преслав доц. Павел Георгиев. То се дава за неговия цялостен принос при проучване и представяне на родните старини.

Връчени бяха и още 4 грифона на археолозите д-р Веселка Кацарова за работата й на площад „Света Неделя“ в София; старозагорката Мария Камишева за проучванията й през м.г. на терена на археологическия комплекс „Верея – Августа Траяна“; доц. Стефан Чохаджиев за проучването на селищна могила край село Сушина, община Върбовка и проф. Борис Борисов за работата му на обект на територията на комплекса „Марица изток“.

Лауриетатите на златните грифони за 2015 г: от ляво на дясно - Веселка Кацарова, Стефан Чохаджиев, Павел Георгиев, Мария Камишева и Борис Борисов. Наградите връчи в Стара Загора зам.-министърът на културата Бони Петрунова.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.