Съставени са 201 акта за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност.
Хванаха аптека да крие по 8 бона на ден

Всеки шести търговец на морето крие обороти

Агенция Монитор - четвъртък, 18-08-2016 - 15:01

Всеки шести търговец на морето крие обороти и не издава касови бележки, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Само през първите две седмици на месец август инспекторите са проверили 1582 обекта по Северното Черноморие.

От приходната агенция обясняват, че по време на контрола се наблюдавала промяна в поведението на търговците към доброволно спазване на данъчните закони. Нарушения не липсвали, но те вече се откриват при всеки 6-ти проверяван обект, за разлика от началото на проверките, когато във всеки втори обект данъчните се натъквали на нарушения.

До 14 август съвместни екипи на НАП Варна и МВР са извършили 110 проверки по Северното Черноморие, съобщиха още от НАП. Те следят за нелегална търговска дейност и извършват незабавни проверки при подаване на сигнали от служителите, осъществяващи дистанционно наблюдение на фискалните устройства и сигнали подадени от гражданите. Само за две седмици инспекторите на данъчните във Варна са открили 7 обекта, които осъществяват дейността си без касов апарат, за което на търговците ще бъдат наложени санкции в размер до 10 хил. лв.

Съставени са 235 акта, като 201 от тях са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност. 8 хил. лв. е най-голямата разлика в касовата наличност, която е установена в аптека, като на търговеца на лекарства е наложена глоба с наказателно постановление. От два до пет пъти са се увеличили оборотите на наблюдаваните обекти по Северното Черноморие, след засиления контрол от началото на летния сезон.

През същия период публичните изпълнители от НАП Варна са посетили и иззели паричните средства от касите на 44 обекта, като са внесли в бюджета 16 900 лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага спрямо търговци с просрочени данъчни задължения, които имат възможност да изпълняват задълженията си към бюджета, но не го правят, обясняват още от НАП.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.