В Добрич

Конфискуваха 10 тона храни за купуване на гласове

Ива Димитрова - вторник, 28-03-2017 - 16:48

10 тона храни, разпределени в 970 пакета, са били иззети от полицията в Добрич два дни преди изборите. Те са се намирали в склад за пестициди за растителна защита, за което има и издаден акт на БАБХ, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов.

Храната е преместена в друг склад, а наблюдаващият прокурор ще реши какво да се прави с нея. В пакетите има продукти с голяма трайност – олио, боб, леща, брашно. Върху тях няма политическо лого, но получателят по документи е кандидат (не водач) от листа на същата политическа сила, която е основният нарушител на изборните правила в Добричко, уточни Пламен Николов. Доставчик е Сдружение с нестопанска цел, с регистрация в област Пловдив.

Прокуратурата в момента проследява пътя на парите, с които е платена пратката, и при доказване на данните ще бъдат повдигнати обвинения на извършителите. Кандидат-депутатът, получател на пакетите, отрича те да са били предназначени за гласоподаватели. По този случай е образувано досъдебно производство.

Друго досъдебно производство е ноу хау в купуването на гласове. Установено е, че през бензиностанция в община Балчик са раздавани по 50 литра гориво на избиратели, за да гласуват за същата политическа сила, обвинена в другите нарушения. Схемата била следната: лица, които са се съгласили да си продадат гласа, отиват до съответната бензиностанция, където казват на касиерката паролата, която съдържа името и фамилията на кандидат за депутат от тази политическа сила. Когато изрекат правилната парола, получават разрешение да зареждат горива безплатно – бензин или дизел до 50 литра. След това заредилите като имена, вид гориво и количество, са записвани в тетрадка. Има данни за една бензиностанция на територията на община Балчик, каза Пламен Николов. По това производство са разпоредени 7 ревизии и проверки на две физически лица и свързани с тях 5 търговски дружества.

Останалите две производства са срещу двама кметове на села, отново в община Балчик, с преобладаващо ромско население. Те поемали ангажимент за купуване на гласове срещу съответен процент за тях лично. Единият дори обещал да достави за партията, с която направил договорката, повече гласове, отколкото са жителите в селото, посочи Пламен Николов. В тези случаи става дума за друга политическа сила, но според прокурора, за тези кметове нямало значение с кого ще се договорят – важното била печалбата. „Много трудно доказваме тези престъпления, защото всички такива разговори стават на четири очи, тайно, не може да се провери, не може да се знае предварително, защото и двете страни в сделката нямат интерес прокурорите да узнаят“, коментира Окръжният прокурор.

Заради нарушения преди и по време на изборите са образувани 33 преписки и 4 досъдебни производства.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.