Качват още чиновници на електромобили

Аганция Монитор - сряда, 11-01-2017 - 16:02

Чиновниците в общините и тези в държавната администрация ще получат отново 1 млн. лева за закупуване електромобили и хибридни коли, съобщи екоминистърът Ивелина Василева. Тя обясни, че националният доверителен екофонд ще разполага през тази година с близо 15,3 млн. лв. Парите са от продажба на квоти емисии парникови газове чрез търг. С останалите 14 млн лева ще се санират публични сгради.

Министърът припомни, че първата подобна схема заработи миналата година, когато администрациите бяха частично субсидирани за закупуването на електро- и хибридни автомобили с 1 млн. лв. По пилотната схема бяха закупени 44 автомобила. Финансиране получиха 22 общини и 4 администрации.

Ивелина Василева отчете, че до този момент програмата работи успешно, като се осигурява 85% от финансирането. Вече са обновени 58 сгради със средства от инвестиционната програма за климата.

За зимната обстановка тя коментира, че институциите са изключително мобилизирани. В язовирите има свободен обем предвид очакваното снеготопене и нивото им се следи, увери тя. За около 15 язовира, чиято собственост не е изяснена, отговорността е на областните управители.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.