Изплуваха далавери в скандалната столична забавачка

МАРИЯ НИНОВА - петък, 22-12-2017 - 13:32

Финансови далавери в нашумялата детска градина „Зорница“ в софийския квартал Горна баня разкриха от Столичната община. Зам.-кметът по култура Тодор Чобанов обяви, че уволнената вече директорка Мариана Иванова, системно е прибирала от родителите пари на ръка за извънкласни дейности и ги карала да подписват декларации, че те носят отговорност за малчуганите. Чабанов разкри, че през лятото родители със сълзи на очите идвали при него да се оплакват, че са платили повече пари за плуване, отколкото е таксата за детската градина. При две проверки общината е открила, че липсват 3080 лв., но тепърва ще се изяснява колко пари още ги няма. Както „Монитор“ писа установен е и прием на деца по нерегламентиран начин. Например деца присъствали във финансовата система на забавачката, но ги нямало в дневниците. Имало и случаи на деца, които вече посещават градината, а по-късно ги класирали в електронната система за прием.

Иванова е начело на детската градина от 2012 г., като до момента над 20 човека от персонала напуснали забачката. Бившата директорка се оплака, че върху нея е упражняван натиск от районния кмет на „Овча купел“ Христина Семерджиева и шефката на дирекция „Образование“ Мария Минчева. Били й изпращани смс-и, с които я приканвали да приема деца по втория начин. Зам.-кметът Чобанов попита защо тя не е сигнализирала общината за тези действия и я прикани да ги докаже. „Ако наш служител има информация за натиск, е длъжен да дойде и да съобщи“, обяви Чобанов. Семерджиева и Минчева отрекоха да се упражнявали натиск на когото и да било.

В момента тече и трета проверка на градината, като ще се нищят и твърденията на бившата директорка.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.