Депутати искат пос терминали в патрулките

Тихомира Михайлова - сряда, 05-07-2017 - 16:47

Пос терминали в патрулките, чрез които шофьорите на място да плащат глобите си. Такива промени в Закона за движение на пътищата предлагат от „Воля“, като поправките вече са внесени в парламента. В мотивите си депутатите са записали, че така ще се повиши събираемостта на глобите от фишове, както и ще се намали административната тежест за гражданите, тъй като те ще могат да заплащат сумите на място, а отнетите книжките ще се връщат веднага. Другият мотив на вносителите е, че така чужденци няма да могат да напускат страната без да са платили глобите си.

С предложените промени се предвижда и втори вариант на плащане, според който това може да стане и в рамките до два часа от получаването на глобата. За тази цел провинилият се шофьор ще трябва да отиде да най-близката пощенска станция или банков клон, за да плати. След това той трябва да представи на компетентните органи оригинален документ за изплащане изцяло на сумата. За да се случи това обаче, занапред полицаите ще трябва да записват и точен час на фиша. Същото ще важи и когато се предвижда само отнемане на контролни точки от талона.

Предлага се да се отнема само едната табла от регистрационния номер на колата, а не двете както досега. При такива случаи се запазва възможността друг водач в рамките на 12 часа да премести колата. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.