Австрия ограничава достъпа на източноевропейци до трудовия пазар

Агенция Монитор - вторник, 31-01-2017 - 08:57

Австрийското правителство ще пледира пред Европейската комисия да позволи ограничаване на достъпа на източноевропейци до трудовия пазар на страната.
„Намаляването на трудовата миграция“ от по-бедните държави от Европейския съюз е една от точките в новото коалиционно споразумение в страната.
Безработицата в Австрия миналата година премина 9%. Сега центристкото коалиционно правителство се опитва да спре възхода на крайнодясната Партия на свободата, която води във всички допитвания.

Центристкото коалиционно правителство публикува пакет от по-твърди политики за интегриране на мигрантите и мерки за борба срещу безработицата като основни елементи от нова коалиционна програма.

Преди парламентарните избори догодина канцлерът Кристиан Керн от левоцентристката Социалдемократическа партия се опитва да си върне политическата инициатива, като постигне бързо споразумение с консервативния си коалиционен партньор - Австрийската народна партия.
Австрия планира да забрани пълното забулване на лицето на публични места. "Вярваме в отворено общество, което се базира на открита комуникация. Пълното забулване на лицето на публични места противоречи на това и следователно ще бъде забранено", се казва в текста на коалиционното споразумение.
Използваният термин означава, че забраната ще обхваща мюсюлманската бурка и никаб, които покриват цялото или по-голямата част от лицето. Не е ясно дали ще включва други немюсюлмански дрехи, скриващи лицето.
Според председателя на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе обаче, макар кабинетът да е направил стъпка в правилната посока, е трябвало да забрани забулването на лицето във всички публични институции.
По настояване на младшия коалиционен партньор, Народната партия, в програмата са включени и по-твърди мерки в сигурността и имиграционната политика, включително поставянето на електронни гривни на бивши джихадисти, завърнали се от чужбина, и разширени правомощия на полицията за видеонаблюдение.
9-милионна Австрия прие около 130 000 кандидати за убежище.
Правителството се опитва да върне в родните им страни по-голям брой мигранти, които не са получили бежански статут, като налага глоби от до 15 000 евро, ако откажат да си тръгнат.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.