Тръгва процедура за предпроектното проучване за газовия хъб

ВАСИЛ НАНЧЕВ - четвъртък, 15-06-2017 - 11:23

Предстои да бъде обявена обществената поръчка за предпроектното проучване за реализация на газоразпределителния център „Балкан“. Това съобщи днес по време на икономически форум в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея след подготвянето на проучването може да се говори и за свикване на втора инвеститорска конференция за хъба, подобна на проведената през септември във Варна, като най-вероятно провеждането й ще бъде в края на годината. ЕК отпусна 920 000 евро, което е половината от сумата за проучването, припомни тя.

В неговите рамки ще искаме да бъдат анализирани всички варианти за доставка на природен газ за хъба от различни източници. За да бъдем в синхрон с последните лансирани проекти в района, ще искаме да бъде изследвана и възможността за доставка през входна точка българо-турската и изходна - границата със Сърбия. Според нея основната ни цел е да запазим България като важен фактор на газовата карта на Европа. Това няма как да се случи, ако нямаме необходимата инфраструктура и далновидна политика, с по-сериозен поглед напред.

По думите й гаранция за реализацията на хъба е и модернизацията на газовите съоръжения в страната, за което в последните 3 години са инвестирани 110 млн. евро, така и газовите връзки с всички съседни страни, които трябва да бъдат изградени. Петкова припомни, че засега е готов само интерконекторът, който ни свързва с газопреносната система на Румъния. Министърът обясни, че на Турция е предложено изграждане на реверсивна газова връзка и се чака отговор от съседите. Петкова се спря и на забавянето на реализацията на тръбата към Сърбия. „ЕК е отпуснала на България 45 млн. евро за проекта по ОП „Конкурентоспособност“. От нашата страна е подготвен технически проект и подробен устройствен план. За да може да се продължи с усвояването на средствата във втората фаза на проекта е необходими подобни реципрочни действия да бъдат предприети и от нашите сръбски партньори. За съжаление на този етап при тях има проблеми с финансирането. Те не са предприели стъпките, за достигнат нашето ниво, добави тя и поясни, че главната ни цел е интегрирането на газовия ни пазар с този на съседните страни.

Министър Петкова припомни и плановете за удвояване на капацитета на газовото хранилище в Чирен от 500 млн. на 1млрд. куб. м и добави, че съвсем скоро предстои да се проведе процедура за геосезмичните проучвания на проекта.

На въпрос на „Монитор“ дали не се увеличават рисковете България да бъде заобиколена от транзитна страна да стане само краен получател, Петкова отговори, че е важно да си свършим нашата работа и припомни за пътната карта подписана с „Газпром“ за модернизация на нашата газопреносна система.

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.