Магдалена Иванова
Снимка: Община Златица
Заради анекс към договор без обществена поръчка

Обвиниха кмета на Златица за 1 млн. лв. щети на общината

Агенция Монитор - четвъртък, 16-03-2017 - 18:55

Трябвало да се разшири училище в града

Звеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура предяви обвинение на кмета на Златица Магдалена Иванова за престъпление по служба, с което общината е ощетена с над 1 млн. лв., съобщиха от прокуратурата.

В обвинението се твърди, че на 18 март 2014 г. Иванова е сключила допълнително споразумение към договор за строителство от 1992 г. с търговско дружество за разширяване на училище в града. Сумата по договора била 2,1 млн. лв.

Вместо да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на обекта, каквато е длъжна да направи, Иванова е сключила анекса към договора, като е целяла по този начин да се облагодетелства въпросното търговско дружество.

Разширяването на училището представлява изграждането на топла връзка между отделните му корпуси. С него се е целяло да бъдат улеснени децата и да се хранят в стола на училището, вместо да се придвижват пеш до този на социалния патронаж в града, който се намира на няколко километра от учебното заведение. Цялата сума по договора от малко над 2,1 млн. лв. е изплатена на дружеството, но и до момента ремонтът не е приключил и не е пусната в експлоатация изграждащата се топла връзка. Неизвършените или извършените некачествено дейности по обекта са на обща стойност 1 056 806,44 лв., уточняват от прокуратурата.

Магдалена Иванова е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 хил. лв. От прокуратурата ще поискат от Софийския окръжен съд да отстрани от длъжност кмета на Златица до приключване на наказателното производство.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.