Резултатите от тестовете в реални условия са с точност в рамките на 0,3 л/100 км.
Снимки PSA Group

Peugeot обяви реалния разход на гориво

Денислав Стоянов - петък, 15-09-2017 - 08:44

PSA Group проведе 430 пътни теста с 60 автомобила на над 40 000 км

Френската компания PSA Group, която притежава автомобилните марки Peugeot, Citroen, DS и отскоро Opel, публикува подробен доклад с резултатите от изследвания за разхода на гориво в реални условия. Данните са следствие от 18-месечни изпитания, включващи над 430 пътни тестове на 60 автомобила, покриващи над 40 000 км. Протоколът на изследването е с висока степен на възпроизвеждане с допустима грешка от само 3%. Приблизително хилядата резултата съответстват не само на вътрешните данни на PSA Group, събрани от техните клиенти, но и на информацията, качена от самите водачи в публични регистри. Разработването на протокола за изследване на разхода на гориво в реални условия започва в края на 2015 година и отнема значителни усилия в процеса на тестване с цел да се покрият 80% от обемите, продавани от марките Peugeot, Citroen и DS, както за пътнически, така и за лекотоварни автомобили.

Тестовете разкриват среден разход на гориво от 5,8 л/100 км и потвърждават средна разлика от 1,74 л/100 км.

Тестовете, извършени с пътнически автомобили, разкриват среден разход на гориво от 5,8 л/100 км и потвърждават средна разлика от 1,74 л/100 км спрямо официално одобрените данни. Резултатите, които показват тестовете, предоставят стабилна и представителна основа за измерване на разхода на гориво и емисиите на CO2 в реални условия и са с точност в рамките на 0,3 л/100 км. Измерванията и тестовете, осъществени според протокола показват, че бордовият компютър дава надеждна информация на водача. Дизеловият автомобил консумира 1,5 л/100 км по-малко от бензиновия. В градски условия разликата между сертифицираните и реалните данни е еднаква за дизел (2,4 л/100 км) и бензин (2,5 л/100 км), когато се изразява в литри на 100 км, но е по-голяма за дизел (53%) в сравнение с бензин (42%), когато се изразява в проценти. Икономичността на колите с дизелов двигател се влияе в по-малка степен от стила на шофиране в сравнение с тези с бензинов. Разходът на гориво е с 0,4 л/100 км по-нисък при моделите с механична скоростна кутия отколкото с автоматична.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.