Рискът от Зика за нашата страна е минимален

Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор: 25% повече пациенти с лаймска болест и марсилска треска

Яна Йорданова - вторник, 28-06-2016 - 19:07

Някои от ентеровирусите се предават по въздушно-капков път, както респираторните

Визитка:

Роден е на 19 октомври 1959 г.

Завършил е Медицинския институт в Пловдив през 1985 г.

След дипломирането си започва работа в отдел „Противоепидемичен контрол” в ХЕИ – Хасково

Повече от двадесет години работи в областта на надзора на заразните болести

 

 

 

- Д-р Кунчев, кажете към какво трябва да бъдем предпазливи в началото на летния сезон?

- В края на зимния и началото на пролетния сезон имаше доста респираторни вируси. Постепенно вече започват да се заменят от ентеровируси. Няма нищо ново в това отношение. Разликите са в това, че когато има резки промени в температурите, както се случва през тази седмица, обикновено респираторните инфекции зачестяват. Когато пък температурите са високи, преобладават ентеровирусите. Но групата на ентеровирусите е разнообразна, те са десетки видове. Има няколко вида обаче, към които трябва да сме по-внимателни, защото носят повече неприятности. При по-тежки случаи правим изследвания евентуално за поява на А-71, разновидност на ентеровирусите. Той може да доведе до развитието на тежка неврологична симптоматика. Тази година още в края на май-юни имаше епидемичен взрив в Барселона, където бяха засегнати около 90 деца. Дори 20 от тях все още са на лечение в интензивни отделения. Ние самите имаме много лоши спомени от този вирус през 70-те години. Тогава България преживя една от най-тежките епидемии в Европа, имаше много засегнати деца с менингити и енцефалити. Но поне засега няма данни да се разпространява у нас, не е изолиран никъде. Ние сме достатъчно далече от Барселона. Други от групата на ентеровирусите пък протичат като летен грип. При по-малките деца се наблюдава висока температура, трудно се повлиява на лечение и понякога също дава неврологична симптоматика. Общо взето, за това трябва да внимаваме. Трудно е да се даде обяснение защо тези вируси се появяват точно по това време. Може би донякъде е свързано с това, че се струпват много хора на едно място или пък не се спазва добра хигиена. Обикновено ентеровирусите са характерни за най-топлото време от годината, особено в т.нар. горещници, в рамките на десетина дни. Тогава температурата през деня не е по-ниска от 36 градуса. Все пак юли и август ще имаме такива периоди.

- Можем ли все пак да се предпазим по някакъв начин?

- На първо място е важна личната хигиена, тъй като става дума за фекално-орални вируси. Заразяването може да стане от храна, мръсни ръце, замърсена вода и затова би трябвало да използваме еднократни кърпички, ако нямаме достъп до вода и сапун. Това важи особено когато сме навън и по време на почивка на морето. Имайте предвид, че за част от ентеровирусите има данни, че се предават по въздушно-капков път, както респираторните. Тогава се разпространяват от човек на човек още по-бързо. За нас е по-важно от гледна точка на общественото здраве да не се допускат епидемии, свързани с консумация на храна, вода, в детски лагери, ресторанти. Тогава се заразяват наведнъж голям брой хора.

- Но що се отнася до т.нар. испански вирус, можем да сме спокойни, така ли?

- За момента няма изолирани случаи. Предстои и аудиоконференция по тези въпроси, където ще получим актуални данни.

- Как протича този вирус, какво точно е характерно за него?

- Започва като типична вирусна инфекция - със състояние на отпадналост, главоболие, повръщане, диарии. Водеща обаче е температурата и неврологичната симптоматика. Засяга се нервна система, гръбначен мозък и трябва спешно да се търси медицинска помощ. А и вдигането на по-висока температура в рамките на 2-3 денонощия е показател за тежко състояние.

- Какво сочат данните ви засега по отношение на заболеваемостта?

- При ентероколитите от началото на годината имаме 7500 случая. Те са сравними със същия период през миналата година. Вирусните менингити също са 80, дори са с три по-малко от миналата година. Ръст има единствено при ухапванията от кърлежи. Но ние го очаквахме заради обилните дъждове. Това създаде условия за буйна растителност, което е подходящо за тях. Препоръчваме на хората задължително да оглеждат телата си след разходка сред природата. Лошото е, че впиването на кърлежа не се усеща. Затова е добре да го свалим колкото може по-бързо, за да намалим риска от заразяване.

- Колко са вече случаите на лаймска болест?

- Има 25% ръст на лаймската болест и марсилската треска. От началото на годината са регистрирани 109 случая на лаймска болест, а на марсилска треска - 80. Като имате предвид, че е едва началото на сезона.

- Само преди седмица се появи отново информация, че едва ли не зика настъпва към България. Има ли наистина място за притеснение?

- Теоретична опасност има навсякъде, затова непрекъснато получаваме информация. Има доста неизяснени въпроси по отношение на степента на риска, на предаването, в коя част на бременността може да се получат малформации, какъв е процентът, при инфектирани бременни се получава микроцефалия. Смята се, че това е при не повече от 5-6% от жените. Но що се отнася за нашата страна, продължавам да смятам, че рискът за нас е минимален. Може да стане заради пътувания, но е важно да не се допусне предаване от местни комари. Както казах обаче, това се отнася най-вече за бременните жени, защото за останалите хора инфекцията не представлява особена опасност. Те дори по-скоро изобщо няма да разберат, че са заразени, тъй като не се проявява клиника.

- Кажете обаче кога да прибягваме до антибиотик, ако имаме вирусна инфекция?

- По-добре въобще да не се прибягва. Чистата вирусна инфекция е несъвместима с антибиотик. Няма да имаме полза от такова лечение, дори има рискове. Никой вирус не се влияе от антибиотик.

- Но ако самият вирус доведе до ангина, тогава какво трябва да е лечението?

- Ако на фона на вирусната инфекция се развие и бактериална, тогава вече може да се прибегне до антибиотик. Но това трябва да стане по преценка на лекар, а и да се търси подходящият антибиотик, не да се предписва на сляпо. Иначе създаваме резистентност, без да лекуваме.

- Доколко имунитетът оказва влияние дори при предпазването от вируси?

- Има много голяма роля. От самото състояние на организма зависи дали ще има дадено заболяване, колко тежко ще протече то и дали ще има усложнения.

- Дойде сезонът на почивките. Как да предпазим малките деца от вируси и изобщо добре ли е родителите да ги водят на море? Лекарите са на различно мнение по въпроса.

- Не бих казал, че трябва да свързваме Черноморието с вирусни инфекции. Тъй като голям брой хора са съсредоточени там, се създава впечатление, че заболеваемостта е много голяма. А това не е вярно. Ако не става въпрос за епидемичен взрив от определен източник, тогава няма опасност. Миналата година например имахме случаи на водни епидемии заради нерегламентиран източник. Иначе няма опасност. Надценява се ролята на морската вода. В 99% от случаите не е тя причината за развитие на вируси. Тя не е добра среда за развитие нито на бактерии, нито на вируси.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.