Братя Прошек герои в изложбата „Българските чехи“

Агенция Монитор - вторник, 16-05-2017 - 14:32

След изключителния успех на документалната фотоизложба „Българските чехи“ в Народната библиотека в Прага в началото на годината, 26-те табла от експозицията ще бъдат показани в изложбената зала на Държавната агенция „Архиви“. Откриването е днес от 17.30 ч. Сбирката ще бъде сред акцентите в Нощта на музеите в столицата тази събота и ще остане в галерията на „Московска“ 5 до 2 юни.

Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал с информация за живота и делото на чешките интелектуалци, хора на изкуството, градинари и специалисти от различни области, дошли от Австро-Унгарската империя в България след Освобождението и подпомогнали институционалното изграждане, културното и духовното развитие на нацията в края на 19-и и в началото на 20-и век: д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел и Херман Шкорпил, братята Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антонин Новак, Иван Буреш, Вацлав и Лудвиг Стрибърни и др.

Малцина от младите българи днес знаят например, че в Централните католически гробища в София почиват братята Прошек, изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата: Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика и бирарията „Дълбок зимник“. Между последните две дори е имало подземен тунел, по който са се търкаляли буретата с бира, използвайки наклона на улицата. „Братята Прошек толкова са обикнали България, че Иржи си сменя името на Георги, а Теодор на Богдан“, разказва кураторът на изложбата Иво Хаджимишев.

Експозицията се фокусира върху най-известните представители на „българските чехи“ от времето на Австро-Унгарската империя, но има и хиляди други, чиито имена не са достигнали до нас - хора, които с обич и всеотдайност са предали опита си на българския народ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.