СНИМКА BDS-BG.ORG
РЕШЕНИЕ

Отказаха промяна на БДС за опаковките на киселото мляко

Агенция Монитор - петък, 14-07-2017 - 21:56

Стандартът за киселото мляко, включително в частта му за опаковките остава без промяна. Това решиха експертите от Българския институт по стандартизация.

По информация, публикувана на сайта на ведомството на заседанието на техническия комитет 32 „Селскостопански и хранителни продукти” са присъствали необходимият брой негови членове, за да бъде решението легитимно. Тъй като по предложението не е могло да се постигне консенсус, се е пристъпило към гласуване с квалифицирано мнозинство и се е взело решение да не се променя стандартът БДС 12:2010 Българско кисело мляко.

Преди това 6 мандри в страната, включително и собственост на фирми от съседни държави, поискаха промяна в изискванията към материала на опаковките на киселото мляко, като се разреши и използването на полипропиленови. В стандарта е записано, че продуктът се пакетира в кофички от полистирен, а също така и от стъкло и керамика. След решението на експертите производителите трябва да използват само досега разрешените, ако искат да произвеждат и предлагат на пазара кисело мляко по БДС.

В свое писмо до медиите 4 от производителите изразиха учудване от решението на експертите от Българския институт по стандартизация.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.