11 месеца затвор заради щатска виза на цена $ 5 000

Ели Крумова - вторник, 27-12-2016 - 11:49

За 11 месеца в затвора при първоначално строг режим отива пловдивчанката Мима Стоицова, която обещала на мъж от Сливен да му осигури виза за САЩ срещу 5 000 щатски долара. Присъдата е на районния съд в Пловдив и не е окончателна, а случката е от 2006г. Тогава излъганият с инициали В.Б. от Сливен прочел обява във вестник за осигуряване на визи за САЩ без явяване на интервю. Той се обадил на телефона от обявата, тъй като негов познат искал да уреди виза за гаджето си. Отговорила му Мима Стоицова, която му потвърдила, че урежда визи и поканила мъжа и приятелите му в жилището си в Пловдив. Казала им, че ще ги свърже със свой колега, който работел в американското посолство, чиято цена била 5 000 щатски долара. На 30 юни 2006 г. с вносна бележка от банков клон в Сливен В. Б. превел парите по сметка на Стоицова, а тя му дала телефонен номер, за който твърдяла, че е на човека от посолството.

Сливналията и двамата му приятели звъннали и попаднали на мъж, който пък им развил теорията, че работи за външно министерство, но имал близък американски гражданин, който извършвал самите интервюта за визи. Уговорили си среща в София. В кафене в близост до МВнР тримата свидетели и приятелката на единия от тях предали задграничните си паспорти. Последвали няколко срещи, но не им били осигурени необходимите визи за САЩ. На 20 октомври 2006 г. излъганите пуснали жалби в сливенската прокуратура. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред окръжния съд в Пловдив.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.