В Русе подредиха изложба за Никола Петков

ЖА­НЕ­ТА ЙОР­ДА­НО­ВА - понеделник, 04-12-2017 - 16:26

Документална фотоизложба „Аз няма да бъда жив, но България ще бъде свободна” може да бъде разгледана от днес до 19 декември в Регионалния исторически музей в Русе. Експозицията е посветена на замеделския лидер Никола Петков и е във връзка със 70-годишнината от неговата екзекуция.

Представени са малко известни документи, илюстриращи важни събития от живота на Никола Петков и на българското общество по онова време. На фототаблата са запечатани указанията на Георги Димитров до съдиите как да водят делото, за да се достигне до произнасянето на осъдителна присъда. Сред документите има изказвания на видни за времето си личности и организации, които се обявяват в защита на Никола Петков.

Документалната фотоизложба се реализира от БЗНС, съвместно с Държавния архив и Комисията по досиетата. Предстои да бъде изложена и в Европейския парламент. Има предложение зала в сградата на ЕП да бъде наречена на Никола Петков.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.