СНИМКА МРРБ

ВиК операторите ще станат възложител на обществени поръчки

Агенция Монитор - петък, 14-07-2017 - 13:05

ВиК операторите ще станат възложител на обществени поръчки и бенефициенти на инфраструктурни проекти за ВиК сектора, по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", до края на тази година или началото на 2018 г. Това заяви регионалният министър Николай Нанков в отговор на въпрос по време на седмичния парламентарен контрол.

Нанков допълни, че тези действия ще дадат възможност до края на 2023 г. да бъдат завършени всички проекти и да се отчетат резултатите и ползите от тях.

Министърът обясни, че с консолидирането на общините на територията на съответната област в рамките на един ВиК оператор, ще създаде оптимизиране на разходите на регионално ниво, както и възможност за дългосрочни инвестиции и възможност за кандидатстване за национално и европейско финансиране. Той допълни, че за развитието на ВиК инфраструктурата у нас са изготвени регионални планове за водоснабдяване и канализация с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инвестиционни програми към тях.

Още пет нови консолидирани области имат възможност и ще получат европейско финансиране. В 21 от 28-те области на България ще се реализират проекти с европейско финансиране по линия на ОПОС 2014-2020 г., каза още Нанков.

Регионалният министър допълни, че европейското финансиране за ВиК сектора е недостатъчно и средствата ще решат само част от проблемите. "Нуждите към момента са 12 млрд.лв. за целия ВиК сектор", припомни Нанков.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.