Търговци пълнят каросериите на камионите с дървени скари, за да излъжат клиентите с кубиците.
Печелят по четири бона на ден от далаверата

Търговци режат камиони, за да мамят с кубици дърва

Агенция Монитор - вторник, 24-10-2017 - 21:30

Пробутват ни въглища, намокрени с вода

Търговци мошеници режат каросериите на камионите си, за да мамят с кубици дърва, разказаха пред „Монитор” хора от бранша. Каросерията на един обикновен стандартен камион „газка”, с каквито повечето дървосекачи разкарват дърва за огрев, се приема за осем кубика. Тарикатите обаче режат част от дървените канати и така в него вече се побират не повече от 6 кубика. Клиентът вижда, че камионът е пълен, но не знае за измамата. Така той плаща за осем, а получава реално шест кубика дърва. Така при цена на ненарязани дърва от 65 лв. на кубик продавачите получават 130 лв. чиста печалба. По един камион на ден да продават, това прави около 4000 лв. абсолютна стопроцентова печалба. Другата измама, която често се практикува, е да се поставят дървени скари отдолу в каросерията на камиона, като по този начин отново се спестява по кубик-два от дървата. През тази година цената на метровите дърва в Търновско се е качила с около десетина лева. Миналата година те се продаваха за 55 лв., а сега за 63 - 65 лв. на кубик. А цената на нарязаните и нацепените скача над 70 - 75 лв. за кубик. Лошото обаче е, че когато са нарязани, дървата изобщо не могат да бъдат премерени дори и на око и търговецът може да излъже клиента си и с два до три кубика. Цената на каменните въглища е около 370 – 450 лв. за тон, но и тук някои търговци правят далавери. Препатили разказват, че след като разтоварили камион с поръчаните тонове въглища пред дома им, станало ясно, че те са мокри, защото старателно са напоени с вода, за да тежат повече.

Търсенето на дърва за огрев в Бургаско надвишава предлагането. Цепениците са най-дефицитната стока, поради което цените литнаха нагоре. В сравнение с миналата година цената на кубик дърва е скочила с 20 - 30 лева. В момента кубик нарязани и нацепени дърва се продава на цена 160 лева, само нарязаните са по 155 лева, а стволовете по метър се търгуват за 150 лева. През миналата година кубик нацепени струваше между 130 и 140 лева. 

В складовете на "Топливо" в Бургас дърва няма повече от месец, а от дружеството признават, че няма и да има. Според по-малките търговци причината за дефицита е свързана с липсата на дървосекачи. От друга страна, работниците искали много високи заплати, заради което се оскъпявал и крайният продукт.
От 55 до 70 лева струва кубик дърва за огрев по борсите в Шумен. Мярката кубик обаче е доста условна, тъй като купчинките с приготвени дърва рядко са с размери метър на метър, оплакват се клиенти. Освен това работниците, които правят "кубиците" предварително минават обучение как да правят куповете по-редки без да личи. Засега проблем с дървата за огрев няма, тъй като много клиентите купуват горивото в последния момент или на два-три пъти през зимата.

Средно по 183 лв./т струват нарязаните и нацепени дърва за огрев в складовете в Стара Загора, цената е поскъпнала с над 2 лв. спрямо същия период на м.г., причината е затвореният заради ремонт Проход на републиката, обясняват търговци. Необходимостта от търсене на обиколни маршрути за доставката обяснява и недостига на количества в навечерието на зимата. Под въпрос е и доставката на брикети. Причината е, че фабриката в Гълъбово предстои да спре за ремонт от 28 октомври. Наличните в складовете количества се предлагат за 11,50 лв. в чувалчета от 40 кг. Въглищата от внос в чували от 35 кг са на цена 14,60 лв.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.