Автопортрет на художника от 1954 г.
Христо преди Кристо

Христо преди Кристо

Мариана Цветкова - сряда, 28-10-2015 - 17:06

33 студентски работи на световноизвестния художник показва галерия „Лоранъ”

Какъв е бил Кристо, преди да го познаваме като световноизвестен авангардист, който със съпругата си Жан-Клод влизат в историята на изкуството като художници, направили най-големите и нестандартни инсталации? Посветили творчеството си на промяната на околната среда. Христо Явашев, преди да стане известен като Кристо, е бил виртуозен рисувач, рисувал в традиционен класически стил. Истински майстор на четката. В това ще се убеди всеки, посетил изложбата в столичната галерия „Лоранъ”, която се открива днес. Експозицията „Христо преди Кристо” се посвещава на 80 години от рождението на Христо Явашев – Christo. Тя се концентрира върху неговите ранни работи, рисувани, докато е студент в Художествената академия в София. Експозицията е част от проявите, посветени на честването на юбиляря с български корени.

В салона на „Оборище” 16 са представени 25 рисунки, изпълнени с молив и въглен, и 8 маслени творби. Изложбата „Христо преди Кристо” носи интимен, почти домашен характер, защото младият художник запечатва върху платната онова, което

 

вижда около себе си

 

А това е преди всичко обкръжението му в дома, в който се настанява да живее по време на студентските си години - къщата на генерал Димитър Кацаров на ул. „Велико Търново” 12. Той дели една стая с гимназиста Георги, малкия син на Зарчо и Райна, приятели на неговите родители. Христо рисува достолепния генерал, баба Фани, Вера, чичо Кинди, Влади Симеонов, все запомнящи се личности. А „чичо Зарчо” и „леля Райна”, както авторът нарича своите домакини, са уловени в различни непринудени пози, често и по време на сън. В неговия автопортрет, правен през 1954 г., бъдещият Кристо е неузнаваем. Етюдите, изпълнени с много топлина и чувство на близост, разкриват характерния авторски щрих на великолепния рисувач. По това време се ражда мечтата за свобода – в живота и в изкуството. Така от дома на „Велико Търново” 12 Христо отпътува за Прага, а оттам емигрира във Виена. Къщата на генерал Кацаров днес я няма, но свидетелство за уютната атмосфера на гостоприемство е оставеният от Христо „Интериор”.

 

КАРЕ:

 

Градската галерия излага 130 оригинала

 

В момента в Софийската градска художествена галерия върви първата в България изложба на световноизвестния творец. Експозицията носи името „Кристо и Жан-Клод: Графики и обекти 1963-2014” и представя 130 оригинални отпечатъци, предмети и снимки на осъществени и неосъществени творби на българина и неговата съпруга Жан-Клод. На нейното откриване изкуствоведката Мария Василева каза: „За Кристо и Жан-Клод няма непреодолими бариери, трудни терени, свръхвисоки сгради и неразрешими случаи. Това са условности, които прескачат с полета на мисълта и волята за творчество. Само така можем да си обясним упоритостта, с която се борят за всеки свой проект в продължение на години, понякога на десетилетия. Само така можем да си обясним как получават разрешение да опаковат Райхстага или Пон Ньоф. Случило се е, но още е трудно да повярваме, че е било възможно. Кристо и Жан-Клод са поети, които боравят с визуални образи вместо с думи. Цялата земя е техният лист хартия, тяхното платно. Не, не само земята. Понякога проектите им са обозрими само от небето и дори от Космоса.”