Шарж на най-великия драмописец – Шекспир, от Ивайло Цветков.

Карикатуристи се заиграха с Мелпомена

Агенция Монитор - вторник, 10-10-2017 - 15:17

Театърът и другите сценични изкуства – цирк, опера, балет, през погледа на 28 известни карикатуристи представи Сатирата в началото на новия си творчески сезон. Вернисажът съвпадна с премиерата на спектакъла „Кради по-малко“ по известната пиеса на Дарио Фо с режисьор Ивайло Христов, а самата експозиция ще остане в „карикатурното“ фоайе поне месец и ще може да бъде разглеждана от 18.30 ч. до 19.30 ч. всеки ден, когато има представление.

Вече трета година Сатиричният театър дава начало на сезона с двоен празник за своите зрители – откриване на изложба и премиера, а „Карикатурно фоайе „Театър” е общо шестата изложба, която намира покрив в храма на комедията. Тя е съвместна инициатива със секция „Карикатура” към Съюза на художниците, Сдружение „Картунарт“ и Feco - България.

Общо 83 карикатури, тематично свързани с Мелпомена и нейните жреци, са показани в Сатирата. Сред авторите в селекцията е и карикатуристът на „Монитор“ Ивайло Цветков, който е сред най-изявените майстори на шаржа. Компания му правят доайенът Генчо Симеонов, Валери Александров-Валекс, Никола Георгиев-Кайо, Алла и Чавдар Георгиеви, Милко Диков, Йовчо Савов, Иван Кутузов, Любомир Михайлов, Диляна Николова, Ириен Трендафилов, Светла Христова, Майя Чолакова и др. Впечатляващи са и сатиричните портрети на български актьори, създадени от госта от Турция Халит Куртулмуш.

Велко Кънев и Тодор Колев през погледа на родения в Айтос Халит Куртулмуш.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.