Обновяват учебни заведения в Търново с европари

Иван Първанов - вторник, 07-11-2017 - 13:49

Общо десет образователни институции във Велико Търново предстои да бъдат обновени със средства от Европа, в рамките на действието на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това стана ясно по време на Годишното информационно събитие на оперативната програма, провело се в София. Кметът на Старата столица и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов бе сред участниците, заедно с регионалния министър Николай Нанков, представители на изпълнителната и местната власт, както и на Европейската комисия.

Близо 9 милиона лева ще бъдат инвестирани в модернизация на три общински училища – СУ „Г. С. Раковски“, „Спортно училище“, СУ „Владимир Комаров“, както и на три детски градини – „Рада Войвода“, „Ален мак“ и „Пролет“.

Проектът на Община Велико Търново е част от интегрирания план за градско развитие, а средствата ще бъдат осигурени по мерките за обновяване на образователна инфраструктура. Ще бъдат реализирани групи от дейности, обобщени в три направления: постигане на енергийна ефективност; подобряване на базите на училищата и детските градини чрез конструктивно укрепване, основни вътрешни и външни ремонти, обзавеждане, осигуряване на достъпна среда на сградите; изграждане на инсталации с възобновяеми енергийни източници. Модернизирани ще бъдат и четирите професионални гимназии в Старата столица, които са на държавно финансиране. Средствата също ще бъдат осигурени по ОП „Региони в растеж“, но бенефициент е образователното министерство. Общо 624 милиона лева по оперативната програма ще бъдат вложени в модернизация на 416 образователни средища в цяла България. 350 милиона лева от тях представляват финансов ресурс за реализация на проектите за образователна инфраструктура на 39-е общини, които са бенефициенти по ОП „Региони в растеж“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.